Hlavní obsah

Parket: Nepanikařte, trhy zase porostou

Foto: Shutterstock.com

Nakupujete-li pravidelně se stejnou částkou, ať už jde například o akcie, podílové či ETF fondy, nakupujete právě nyní se slevou.

Prudké poklesy na trzích zpravidla vyvolávají obavy, ale pro dlouhodobé investory jsou dobrou příležitostí. Není proto třeba panikařit, a už vůbec ne investice prodávat.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Zhruba před týdnem jsme byli svědky prudkých pohybů napříč hlavními světovými akciovými trhy. Odšpuntoval to japonský Nikkei a trhy se začaly děsit, co bude dál. Při pohledu na grafy a červená čísla je snadné podlehnout dojmu, že krize klepe na dveře.

Hned v úvodu ale stojí za připomenutí, že již zmíněný Nikkei sice za poslední měsíc ztrácí 15 procent, ale od začátku roku je pořád přes pět procent v plusu, což určitě není výkon k zahození. Ještě lépe je pak na tom americký S&P 500, který z červencového maxima v jednu chvíli odmazával už i deset procent, přesto si od ledna připisuje více než 12procentní výnos.

Kdybychom se tak řídili dlouhodobým průměrným výnosem za rok, index by už po zbytek roku nemusel dělat vůbec nic a měl by „splněno“. Netřeba mluvit ani o Nvidii, pokud ji náhodou pořád držíte. Ta se sice technicky již nachází v medvědím trendu, neboť od svého maxima její akcie oslabily už přes 20 procent. Tím naplnila podmínky tohoto trendu, ale kdo by to řešil, když se hodnota jejích akcií od ledna zdvojnásobila.

Je tedy důvod panikařit? Zejména pro dlouhodobé investory je důležité si uvědomit několik klíčových faktů, které nám mohou pomoci udržet chladnou hlavu.

Za prvé, trhy mají přirozenou tendenci kolísat, někdy méně a někdy holt více. Krátkodobé poklesy jsou běžnou součástí dlouhodobého investičního cyklu. Historie ukazuje, že po každém propadu následuje růst a že se trhy dokážou znovu vzpamatovat a dosáhnout nových maxim.

To je hlavní důvod, proč investoři s dostatečně dlouhým časovým horizontem nemusí panikařit. Právě naopak, poklesy mohou vidět jako příležitost. Dlouhodobí investoři by takové poklesy, kterých jsme byli právě svědky, měli dokonce vítat. Obzvlášť to platí pro začátek investičního horizontu. Vysvětlení je jednoduché.

Nakupujete-li pravidelně se stejnou částkou, ať už jde například o akcie, podílové či ETF fondy, nakupujete právě nyní se slevou. Tento přístup, známý jako průměrování nákladů, vám pomáhá snižovat průměrnou cenu vašich investic.

V době poklesu cen tedy nakupujete větší množství levnějších cenných papírů, ale investovaná suma zůstává stále stejná. Pokud tedy investujete pravidelně a s dlouhodobým horizontem, pokračujte v tom a rozhodně se investic pod tíhou emocí nezbavujte. Panika koneckonců vždycky odezní a trhy začnou znovu růst.

Dalším důležitým aspektem je diverzifikace portfolia. Mít své investice rozloženy do různých aktiv a sektorů pomáhá minimalizovat riziko. I když některé akcie mohou klesnout, jiné mohou zase růst, což celkově stabilizuje vaše portfolio. Diverzifikace vám tedy umožňuje přečkat bouřlivé období s menšími ztrátami.

Takže je důvod panikařit? Zřejmě ne. Přestože je snadné podlehnout obavám v období tržních turbulencí, je klíčové si uvědomit, že poklesy jsou běžnou součástí investování. A ještě jedna rada na závěr, kterou můžeme slyšet přímo od „profíků“. Nečasujte trh.

Odhadnout přesně vrchol nebo dno trhu je sice lákavá představa, leč pro naprostou většinu investorů téměř vždy marná. Pravidelné investice bez ohledu na to, v jaké fázi se trh momentálně nachází, je pro většinu drobných investorů nejefektivnější strategií.

Nakonec, jak říká staré investiční přísloví: „Nejde o načasování trhu, ale o čas strávený na trhu.“

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované