Hlavní obsah

Parket: Jak šéfové s činkami překonávají S&P 500

Foto: Sociální síť X (uživatel Israel Adesanya)

Zakladatel Mety Mark Zuckerberg (uprostřed) má k pohybové aktivitě pozitivní vztah.

Je možné, že cesta k firemnímu úspěchu vede přes posilovnu? Jeden uživatel na sociální síti X si to myslí a svou teorii dokládá čísly.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

V investičním světě se neustále hledají nové způsoby, jak lépe porozumět tomu, co vede k úspěchu firem. Jedna z nedávných a možná překvapivých teorií pochází od uživatele sociální sítě X s přezdívkou „levelsio“, který se rozhodl prozkoumat souvislost mezi fyzickou zdatností generálních ředitelů a výkonností jejich firem.

Uživatel s reálným jménem Pieter Levels porovnal akciové výnosy společností vedených šéfy, kteří se věnují posilování nebo nějaké pohybové aktivitě. Zjistil, že akcie těchto firem výrazně překonaly index S&P 500. Jím neformálně pojmenovaný „deadlift ETF“ podle Levelseových propočtů dosáhl za poslední čtyři roky více než dvojnásobně lepších výsledků než zmíněný akciový index.

Levelsovo sestavené portfolio tvoří společnosti jako Meta, Amazon, Goldman Sachs, Uber či Microsoft, u nichž se podle něj potvrdilo, že jejich generální ředitelé cvičí. Na toto neobvyklé propojení upozornil také americký magazín Forbes. Levelsovy závěry pochopitelně vedou k diskuzi o tom, zda existuje nějaká přímá souvislost mezi cvičením a růstem firem.

Foto: Sociální síť X (uživatel levelsio)

„Deadlift ETF“ podle Levelseových propočtů dosáhl za poslední čtyři roky více než dvojnásobně lepších výsledků než akciový index S&P 500.

Náhoda, nebo souvislost?

Zatímco někteří diskutující věří, že úspěch firem vedených sportujícími CEO není náhoda a že mezi cvičením a firemním růstem existuje přímá souvislost, jiní jsou spíše skeptičtí a tvrdí, že jde jen o shodu okolností.

Argumentují, že technologické firmy, které v posledních letech zažívají velký boom, mají většinou mladší vedení, které je přirozeně pohybově aktivnější. V reakci na původní tweet spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Coinbase Brian Armstrong potvrdil, že cvičí šest dní v týdnu, což je podle něj jeden z faktorů, proč jeho společnost za druhé čtvrtletí vykázala dvojnásobný meziroční růst tržeb.

Na druhé straně jeden z diskutujících účastníků upozornil, že technologie jako celek od roku 2020 významně překonávají jiné sektory, což může být důležitějším faktorem než samotná fyzická kondice šéfa firmy.

Levels na to reagoval srovnáním zisků, kdy Meta za poslední rok rostla v procentech mnohem více než Google. „Zuck cvičí, Sundar ne,“ poznamenal Levels, čímž poukazoval na rozdíl mezi Markem Zuckerbergem, který pravidelně cvičí, a ředitelem Googlu Sundarem Pichaiem, který se podle něj cvičení nevěnuje.

Ačkoliv chybí vědecké studie, které by přímo zkoumaly vliv cvičení na výkon společnosti, náznaky, že fyzická zdatnost by mohla mít pozitivní dopad, určitě existují. Fyzická aktivita podporuje mentální odolnost, disciplínu a schopnost čelit stresu – tedy všechny vlastnosti klíčové pro úspěšné řízení firmy.

Samotný zakladatel Mety Mark Zuckerberg už v mnoha rozhovorech zopakoval, že cvičení mu dává energii, která je nezbytná pro efektivní práci. „Když jste fit, máte jednoduše více energie.“

Levelsovy výpočty nemusí být samozřejmě zcela neprůstřelné – vzorek dat je velmi malý a některé závěry mohou být zkrátka přehnané, protože zahrnují pouze omezený počet společností a jejich CEO. Je zkrátka těžší najít důkazy o tom, že pravidelně cvičí nebo se věnují bojovým sportům. Na druhé straně může existovat řada společností, jejichž ředitelé dlouhodobě pravidelně cvičí, přesto se jejich firmám nemusí tak dařit.

Není ovšem pochyb o tom, že fyzická aktivita přináší mnoho výhod, které mohou pozitivně ovlivnit jak osobní, tak pracovní život.

Možná bychom při hodnocení podniků měli začít zohledňovat nejen jejich finanční výsledky, ale také fyzickou kondici jejich šéfů. Jak to vtipně shrnul jeden z dalších uživatelů sítě X: „Možná se blíží doba, kdy se na valných hromadách budou tisíce akcionářů místo na zisky ptát: ‚Zvedáš vůbec, kámo?‘“

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované