Hlavní obsah

Parket: Index Dow Jones možná přijde o ikonického člena

Foto: https://pixabay.com/

Společnost Intel nezachytila nástup AI technologií a nechala se předběhnout konkurencí v čele s firmami jako Nvidia.

Dow Jones by mohl přijít o jednoho ze svých dlouhodobých ikonických členů. Společnost Intel kvůli propadu akcií čelí hrozbě vyřazení z prestižního amerického indexu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

V době, kdy se na burze začaly objevovat internetové firmy jako houby po dešti, se společnosti Intel a  Microsoft jako první dvě technologické firmy zařadily do elitní skupiny akciového indexu Dow Jones. Psal se rok 1999 a akcie Intelu šly ruku v ruce s technologickým boomem.

Nyní ovšem Intel čelí možnému vyřazení z indexu. Dow Jones se skládá ze 30 významných amerických společností a je považován za reprezentativní průřez americké ekonomiky. Obsahuje firmy z různých sektorů a je často sledován jako barometr celkového zdraví a výkonnosti amerického průmyslu a obchodu.

Letošní rok je ovšem k Intelu nekompromisní. Akcie firmy aktuálně zaznamenávají pokles o 60 procent a z celého indexu si tak vedou nejhůře. Vzhledem k tomu, že se propad nedaří zastavit, množí se spekulace, že jeho pozice mezi burzovní elitou je v ohrožení.

Intel je aktuálně jedním z nejméně vlivných členů indexu Dow Jones. Ke konci pátečního obchodování, kdy byla cena jeho akcií 19 dolarů, tvořil Intel pouhé tři desetiny procenta celkové váhy indexu.

Změny v Dow Jones nejsou na rozdíl od širšího indexu S&P 500 automatické. Neexistuje tedy jedno konkrétní „pravidlo“ pro vyřazení společnosti, ale spíše soubor okolností, které k takovému kroku mohou vést.

Společnost S&P Dow Jones Indices, která index Dow Jones spravuje, se k možnému vyřazení Intelu odmítla vyjádřit. Vše je tedy v rovině spekulací, nicméně pravděpodobnost vyškrtnutí Intelu je podle části trhu velmi vysoká.

Promeškaná příležitost

Současný stav Intelu je důsledkem několika faktorů. Firma především nedokázala zachytit nástup technologií umělé inteligence a nechala se předběhnout konkurencí v čele s firmami jako Nvidia nebo TSMC.

Intel se navíc snažil restrukturalizovat svou divizi smluvní výroby zaměřenou na výrobu čipů pro jiné společnosti, což ovšem vedlo k finančním ztrátám.

Ty v letošním druhém čtvrtletí činily 1,6 miliardy dolarů po zisku 1,5 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku. V reakci na řadu problémů Intel začátkem srpna oznámil, že propustí 15 procent zaměstnanců, což představuje asi 17,5 tisíce pracovních míst. Podnik navíc od čtvrtého kvartálu přeruší vyplácení dividend.

„Je to nejzásadnější restrukturalizace společnosti od přechodu na paměťové mikroprocesory před čtyřmi desetiletími,“ řekl pro CNBC generální ředitel firmy Pat Gelsinger. „Vytyčili jsme si odvážnou cestu přestavby společnosti a zvládneme to.“

Někteří tržní komentátoři ovšem poukazují na to, že tyto kroky neřeší základní problémy firmy a že nová řešení přichází až příliš pozdě.

Reakce akcií na tato oznámení byla pochopitelně negativní. V pondělí 2. srpna titul odepsal 26 procent, což byl jeho nejprudší pokles za posledních 50 let. Horší pád nastal jen v červenci 1974, tedy tři roky po primární veřejné nabídce akcií Intelu. Ještě začátkem roku 2020 činila tržní kapitalizace Intelu téměř 300 miliard dolarů, v srpnu ovšem poprvé od roku 2012 poklesla pod 100 miliard.

Když sledujeme poněkud bouřlivý vývoj úspěchů společnosti Intel během dekád, nelze si nevšimnout horské dráhy, kterou její hodnota absolvovala. Kdybyste před 27 lety odvážně investovali 10 000 dolarů do Intelu, dnes byste měli pořád 10 000 dolarů.

Pokud by byl Intel skutečně vyřazen z indexu, nejenže by to poškodilo jeho už tak pošramocenou reputaci, ale mohlo by to také dále prohloubit pád jeho akcií, jelikož pasivní fondy by musely provést prodej velkého objemu akcií Intelu, aby mohly zrcadlit přesně složení indexu, který kopírují.

Pro Intel představuje současná krize vážné probuzení. Společnost, která v minulosti dominovala v oblasti výroby čipů, nyní musí nejen stabilizovat svou finanční situaci, ale také se intenzivně věnovat inovacím a strategickým reformám, které ji vrátí do hry.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované