Hlavní obsah

Operátoři se připravují na záplavy. Generátory jsou v pohotovosti

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Operátoři se připravují na možné povodně, před kterými varuje Český hydrometeorologický ústav. Posilují směny a chystají se zprovoznit mobilní vysílače v případě výpadku elektřiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na varování před víkendovými záplavami, které podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí téměř v celé zemi, reagují firmy napříč obory. Připravují se na potenciálně krizové scénáře a posilují své služby.

Také mobilní operátoři, jejichž služby jsou klíčové při komunikaci v krizových situacích nejen obyčejných lidí, ale i záchranných složek, se chystají na možné výpadky sítí. „Pokud by kvůli přívalovým dešťům došlo k výpadkům v elektrické síti, naše vysílače poběží dalších několik hodin na baterie. Kromě toho důležité lokality případně připojíme dieselovým generátorem a ty nejdůležitější lokality mají stacionární plně automatický dieselový generátor,“ sdělil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec pro SZ Byznys.

Vodafone pracuje také s variantou využití mobilního vysílače, který lze převážet. V případě nutnosti by tak mohl pokrýt mobilním signálem potřebnou oblast, vysvětlil Luštinec.

Přenosné vysílače je připravena zavést i firma T-Mobile. „Probíhá intenzivní kontrola dieselagregátů a náhradních dílů. Veškeré volné zdroje a kapacity přesouváme do krizových oblastí,“ uvedla vedoucí komunikace pro T-Mobile Patricie Šedivá.

Operátoři na víkend zvyšují i počet pracovníků. „Mohu potvrdit, že jsme v plné pohotovosti,“ řekla Šedivá. „Interně posilujeme směny, připravili jsme několik pohotovostních týmů, posílili jsme manažerský dohled,“ dodala.

Nyní firmy kontrolují, zda je potřebné vybavení v pořádku, a sledují současný stav. „Posílili jsme služby dohledového centra CNOC, kde kolegové v reálném čase vidí všechny výpadky nebo zakolísání v síti, a mohou tak ihned reagovat na nastalou situaci. Ve spolupráci s CETIN pak dokážou velmi rychle řešit opravy, nebo pokud je to možné, tak i alternativní zajištění signálu pro postižené lokality,“ řekla tisková mluvčí O2 Czech Republic Veronika Zachariášová.

Firma CETIN zajišťuje telekomunikační síť v Česku i jinde ve světě. Poskytuje služby jak domácnostem, tak firmám. Soustředí se především na infrastrukturu mobilních sítí a na datové služby.

Plošné výpadky podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda nehrozí. „Datová centra a řídící systémy mobilních sítí zpravidla nejsou v záplavových oblastech, navíc jsou napájeny z několika na sobě nezávislých zdrojů. Plošných výpadků bych se proto v tuto chvíli neobával,“ uvedl.

„Naší výhodou je, že vysílací věže jsou často vysoko nad zemí, což jim dává solidní ochranu před povodní. V rámci krizových scénářů disponují operátoři mobilními věžemi stejně jako mobilními diesel-agregáty,“ potvrdil prezident vybavení operátorů.

„Zkušenosti z minulosti nám říkají, že připravit se musí i naši zákazníci. Své telefony by měli mít dostatečně nabité, stejně jako by měli mít nabité případné powerbanky,“ radí. „Velmi často se totiž stává, že mobilní síť funguje, ale člověk se nedovolá, protože v jeho domě nejde elektřina a jeho telefon je vybitý a nemá si jej kde nabít,“ uzavřel.

Zavolat o pomoc lze i bez SIM karty

V případě výpadku signálu radí operátoři využít tísňovou linku 112. „Zákazníkům (a to všem, nejen našim) doporučujeme, pokud by se z jakéhokoli důvodu ocitli bez signálu svého operátora, obrátit se v případě ohrožení života nebo majetku na linku 112, na kterou se lze dovolat z mobilního telefonu i bez SIM karty (tento postup v případě potřeby doporučujeme, telefon se pak dovolá prostřednictvím jakékoli sítě),“ upozornila Zachariášová.

Využít lze i záchrannou linku 155, hasičské služby pod číslem 150 nebo policejní pomoc na lince 155. Ačkoliv v pátek čelila policejní linka drobným výpadkům, nyní už je opět v plném provozu.

České vedení firmy T-Mobile řeší společný postup v případě rizika záplav i se zahraničními kolegy ze skupiny Deutsche Telekom, jejíž je součástí. „Řešíme také mezinárodní výpomoc okolních států v rámci skupiny DT nad otázkou dieselagregátů pro případ výpadků elektřiny. Naše dohledové centrum pečlivě monitoruje vývoj situace, včetně nastavení incident managementu,“ popsala Šedivá.

Rozsáhlé záplavy mají podle odborníků zasáhnout i Polsko, přičemž nejvíce v Opolském, Dolnoslezském, Slezském a Malopolském vojvodství. V některých oblastech by mohlo napadnout 150 až 300 litrů na metr čtvereční.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované