Hlavní obsah

Už platí zákaz starých kotlů. Pozor na kontroly a pokuty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Začátek září nepřinesl jenom nový školní rok, ale také den, ke kterému by měly být vyměněné všechny kotle neekologických emisních tříd. Těm, kteří kotel nevyměnili, hrozí až padesátitisícová pokuta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od prvního září se už v žádné domácnosti nesmí topit v kotlích na tuhá paliva I. a II. emisní třídy. Zakázané jsou kvůli tomu, že jejich využívání má negativní dopad na ovzduší a celkově životní prostředí.

Za používaný zastaralý kotel hrozí jeho majitelům pokuta až 50 tisíc korun, kontrolu budou provádět pracovníci obcí s rozšířenou působností. Jak intenzivně budou úřady kotle kontrolovat, zatím není jasné, například podle Nikoly Birklenové, tiskové mluvčí Moravskoslezského kraje, budou kontroloři nejprve ukládat napomenutí a výzvu k nápravě.

Kontroly by také měly přihlížet ke konkrétní situaci domácnosti, uvedl v červnu ministr životního prostředí Petr Hladík. „Polehčující okolností“ také bude již podaná žádost o příspěvek na výměnu kotle.

Kotle I. a II. emisní třídy

  • Od září 2024 vstoupí v platnost zákon, který zakazuje používání kotlů na tuhá paliva I. a II. emisní třídy, ale také zákaz používání kotlů, které byly vyrobeny před rokem 2000, jež nemají přiřazenou emisní třídu.
  • Kotle I. a II. emisní třídy patří mezi ty nejstarší a také nejméně ekologické, neboť jejich provoz produkuje větší množství emisí než kotle vyšších tříd.
  • Údaj o emisní třídě najde majitel kotle na výrobním štítku, v technické dokumentaci ke kotli, nebo si tento údaj může vyžádat u výrobce. Štítek většinou bývá na zadní straně kotle.

Domácnosti, které svůj kotel ještě nevyměnily, by se ale neměly spoléhat na možnost, že by se na jejich starý kotel nepřišlo. Velmi jednoduše ho totiž může odhalit protokol o kontrole kotle.

„Od 1. září 2024 bude jednoduché vyžádat si povinný protokol o kontrole kotle, ze kterého je zřejmé, jaký kotel je v domácnosti provozován a zda to je legální. Úředníci se k těmto informacím snadno dostanou,“ uvedl pro redakci SZ Byznys v květnu předseda sdružení Klastr Česká peleta Vladimír Stupavský.

Původně měl konec špinavých kotlů přijít již v roce 2022, kvůli pandemii koronaviru, ruské invazi na Ukrajinu a energetické krizi byl ale termín posunut na letošní září.

Zákaz ale téměř dva roky platí pro stavby k rekreaci, tedy například pro penziony a jiné provozovny. Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je navíc v zákoně od roku 2012.

Mění se také dotace

Stát výměně kotlů pomáhal dotacemi, které sice nekončí ani po prvním září, ale domácnosti mohou očekávat až o desítky tisíc korun nižší podporu. Nízkopříjmové domácnosti a senioři stále mohou získat dotaci, která pokryje až 95 % způsobilých výdajů, a to až do výše 180 tisíc korun v závislosti na typu nového zdroje. Pro ostatní je nyní dostupná dotace až na 50 % výdajů, maximálně však do 140 tisíc korun. U tepelných čerpadel bude nová výše dotace 130 tisíc korun, na kotle na biomasu až 90 tisíc a na topidla 35 tisíc korun.

Samotný program se přesouvá pod Novou zelenou úsporám Light a peníze už nebudou rozdělovat kraje, ale Státní fond životního prostředí ČR. O dotaci mohou žádat i ti, kteří chtějí vyměnit kotel na uhlí třetí a vyšší emisní třídy za ekologičtější zdroje vytápění, například tepelné čerpadlo.

Jaké dotace lze čerpat na výměnu kotle

Pokud máte doma kotel a nejste si jisti, jestli není třeba vyměnit, zkontrolujte, zda spadá do kategorie, které se týká zákaz používání. Jestli se jedná o první a druhou emisní třídu, najdete na výrobním štítku nebo v dokladu o kontrole kotle. Pokud je štítek nečitelný nebo chybí, můžete emisní třídu dohledat v technické dokumentaci nebo se poradit s topenářem.

1. Kotlíkové dotace podporují výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva za nové ekologičtější zdroje vytápění (například kotle na biomasu, plynové kotle nebo tepelná čerpadla). Dotace může pokrýt až 95 procent nákladů na nový kotel, maximálně však do výše 150 000 korun. Dotace se spravují prostřednictvím krajských úřadů, aktuální výzvy ale neplatí pro všechny domácnosti.

Kdo na ně má nárok a jak o ně žádat, jsme psali ZDE. Od září se kotlíkové dotace přesunou pod program Nová zelená úsporám Light.

2. Nová zelená úsporám je zaměřena na širší spektrum opatření pro snížení energetické náročnosti budov, včetně výměny kotlů. Dotace může pokrýt až 50 procent nákladů na výměnu starého kotle za nový a efektivnější. Podporuje také další opatření, jako je zateplení domů, výměnu oken apod. Výše dotací z obou programů se od 1. září 2024 sníží o několik tisíc až desítek tisíc korun v závislosti na typu zdroje vytápění. Proto se vyplatí podat žádost do 31. srpna 2024. Instalaci je možné provést později.

Doporučované