Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Parket: Warren Buffett miluje dividendy, sám ale žádné nevyplácí

Foto: Shutterstock.com

Má dlouhodobě za to, že peníze lze využít lepšími způsoby než vyplácením dividend. A vypadá to jako dobrá strategie.

Známý americký investor Warren Buffett s oblibou kupuje akcie firem, které vyplácejí dividendy. Sama Buffettova společnost Berkshire Hathaway přitom svým akcionářům žádné nevplácí. Ti se na něj ale rozhodně nezlobí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Úspěšný americký investor Warren Buffett je známý svou oblibou v investování do společností, které pravidelně vyplácejí dividendy. V jeho portfoliu najdeme například Apple, Bank of America, Coca-Colu nebo Chevron, a všechny své akcionáře tímto způsobem odměňují.

Paradoxně Buffettův vlastní investiční konglomerát Berkshire Hathaway ale žádné dividendy nevyplácí. A to i přesto, že disponuje obrovskými hotovostními rezervami v řádu desítek miliard dolarů.

Dividenda je způsob, jakým společnosti pravidelně odměňují své akcionáře tím, že jim vyplácejí část zisku ve formě hotovosti. Některé podniky dokonce nabízejí investorům malou slevu na nákup akcií, když obdržené dividendy reinvestují zpět.

Přesto však Berkshire Hathaway tuto politiku neuplatňuje. Jediná dividenda byla vyplacena v roce 1967, kdy společnost vyplatila 10 centů na akcii, což bylo krátce poté, co Buffett převzal krachující textilní firmu Berkshire a udělal z ní postupně firmu, jakou známe v dnešní podobě.

„Byla to strašná chyba,“ řekl Buffett na loňské valné hromadě společnosti. „Vždycky lidem říkám, že jsem šel na toaletu a představenstvo to mezitím hlasovalo. Ne, není to tak. V té době jsem tam samozřejmě byl, to přiznávám,“ prohlásil s úsměvem investor.

V roce 2014 měli akcionáři Berkshire Hathaway možnost hlasovat o vyplacení roční dividendy.

Výsledky hlasování ale jasně ukázaly víru v Buffettovu filozofii. Drtivá většina akcionářů třídy A, kteří drží původní akcie společnosti, se proti návrhu postavila s poměrem 89 ku 1. Podobně i statisíce akcionářů třídy B hlasovaly proti, a to v poměru 47 ku 1.

Sám Buffett má dlouhodobě za to, že peníze lze využít lepšími způsoby než vyplácením dividend. Místo toho Berkshire preferuje reinvestování zisků do nových projektů, investic a akvizic. Buffett je přesvědčen, že pokud zainvestuje zisky zpět do společností, které kontroluje, zlepší jejich fungování a tím zvýší hodnotu pro své akcionáře.

I kdyby se Buffett domníval, že nedokáže efektivně využít hromadu hotovosti, zvolí raději plán zpětného odkupu akcií. Společnost tímto procesem nakupuje své akcie zpět z trhu. Sníží tím počet akcií v oběhu, což může vést k růstu jejich hodnoty a zvýšení podílu vlastnictví pro zbývající akcionáře.

„Dividendy mají takový implicitní příslib, že je budete vyplácet navždy a nebudete je snižovat, zatímco zpětný odkup vlastních akcií Berkshire je pro akcionáře často ještě výhodnější,“ řekl investor v rozhovoru pro CNBC v roce 2018.

Společnost Berkshire Hathaway spustila program zpětných odkupů akcií v roce 2011. Tato strategie byla obzvlášť výhodná v dobách, kdy bylo konkurenční prostředí pro akvizice napjaté a ceny akcií předražené. V roce 2021, když se nabídka atraktivních akvizic ztenčila, Berkshire investovala do zpětných odkupů rekordních 27 miliard dolarů.

Třiadevadesátiletý investor však zdůrazňuje, že zpětné odkupy uplatňuje pouze tehdy, když se akcie Berkshire obchodují za nižší cenu, než je jejich skutečná hodnota, a jsou tedy podhodnocené. To je ostatně v souladu s jeho dlouhodobou investiční strategií, díky níž je tak úspěšným investorem.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované