Hlavní obsah

Parket: Návrat ukradených bitcoinů znervózněl trh

Foto: Shutterstock.com

Část trhu si myslí, že mnozí investoři navrácené bitcoiny obratem prodají, což by mohlo dočasně způsobit další pokles této digitální měny.

Po letech odkladů a soudních sporů se zdá, že část ukradených bitcoinů kdysi zkrachovalé bitcoinové burzy Mt. Gox konečně zamíří mezi poškozené investory. Samotný trh je z toho ale mírně nervózní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Kdysi největší světová bitcoinová burza Mt. Gox začne během července tisícům uživatelů vracet zmizelé bitcoiny, o které před deseti lety přišla v důsledku sérií hackerských útoků. Zločinci dokázali odsát až 950 000 bitcoinů, což vedlo k náhlému bankrotu burzy.

Firma přičítala ztrátu bitcoinů chybě v systému samotného bitcoinu. Zatímco uživatelé při přístupu na burzu dostávali zprávy o nedokončených transakcích, ve skutečnosti mince z jejich účtů nelegálně přesouvali hackeři.

Přibližně 140 000 z odcizených bitcoinů, tedy asi 0,7 procenta z celkového počtu 19,7 milionu mincí v oběhu, se nakonec podařilo získat zpět. Při současné ceně 57 000 dolarů za jeden bitcoin se tak původním majitelům vrátí mince za zhruba osm miliard dolarů. Výplaty budou probíhat v kombinaci bitcoinu a bitcoinu cash, což je odnož nejstarší kryptoměny. Podle některých zahraničních zdrojů již část výplat proběhla.

Pro zhruba 20 000 věřitelů burzy bude návrat odcizených bitcoinů jistě příjemným prožitkem. Když v únoru roku 2014 po útocích burza padla, byl jeden bitcoin přibližně za 600 dolarů, dnes je skoro stokrát dražší. Otázkou tedy je, co investoři s navrácenými bitcoiny hodlají dělat, z čehož trh začíná být mírně nervózní. Je to také jeden z důvodů, proč bitcoin za poslední měsíc odmazal skoro pětinu své hodnoty.

Část trhu si totiž myslí, že mnozí investoři navrácené bitcoiny obratem prodají a budou se radovat z toho, že jejich uzamčená aktiva na zkrachovalé burze byla nejlepší investice, kterou v životě provedli. Náhlé zvýšení nabídky bitcoinů na trhu by tak mohlo dočasně způsobit další pokles této digitální měny.

„Někteří určitě vezmou peníze a z trhu navždy utečou,“ očekává například investiční šéf John Glover z kryptoměnové firmy Ledn.

James Butterfill, který se věnuje výzkumu pro společnost CoinShares, poukázal na to, že nadcházející uvolnění bitcoinů v miliardách dolarů na trh vzbuzuje obavy dokonce i mezi optimisty, kteří věří v růst hodnoty bitcoinu. Tato situace podle něj způsobuje, že trh je velmi citlivý na jakékoliv novinky spojené s tímto tématem.

„Oznámením, že prodeje začnou v červenci, jsou investoři pochopitelně znepokojeni,“ sdělil pro zpravodajskou CNBC.

Někteří ale pesimismus brzdí a případný další pokles bitcoinu bude podle nich jen krátkodobý. Argumentují tím, že mnoho z prvních uživatelů již zkrachovalé burzy jsou bitcoinoví nadšenci, kteří si své bitcoiny budou hýčkat i nadále, a existuje tak jen malá pravděpodobnost, že je prodají.

Trh je podle některých odborníků navíc dostatečně likvidní a případnou prodejní vlnu by dokázal bez problémů absorbovat. Další se domnívají, že možné krátkodobé dopady těchto prodejů jsou již do současné ceny bitcoinu promítnuty.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované