Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Komentář: Zásoby ubývají a cena roste. Svět stojí na prahu stříbrné horečky

Vladimír Brůna
Autor je investor. Obchoduje se vzácnými kovy
Foto: Wikipedia.org

Ilustrační snímek.

Zlato a stříbro jsou považovány za stabilní investiční přístav. A ačkoli je zlato pověstnější, jeho „chudší“ bratr má jednu výhodu, je mnohem více používáno v moderních zařízeních, píše v komentáři investor Vladimír Brůna.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za investici pro příští desetiletí, která může nabrat podobně prudký růst jako bitcoin, je možné považovat stříbro. Pokud by jeho těžba pokračovala současným tempem, vytěžení veškerého zbývajícího kovu bude trvat 20 let.

Záleží samozřejmě na tom, zda nebudou objeveny nové zásoby stříbra a na objemu, které projde recyklací a obě tyto cesty mohou ještě čísly zahýbat. Podle mnoha odhadů ale přesto může mít stříbro podobnou trajektorii jako zlato v posledních dekádách.

Momentálně jeho cena vzrostla meziročně o 25 procent na hodnotu kolem 31 dolarů za unci, v roce 2011 ale stálo téměř 50 dolarů. Dá se očekávat postupný návrat k této hodnotě a další růst. Obecně lze říci, že všechny investice jsou teď drahé, ale stříbro podle všeho teprve drahé bude.

Podobně cena zlata nedávno vystoupala na historické rekordy a překonala 2450 dolarů za troyskou unci. Analytici americké banky Citi dokonce predikují, že zlato v příštích šesti až 18 měsících dosáhne až k hodnotě 3000 dolarů za troyskou unci.

A podobnou budoucnost očekávám i u stříbra. Má pro to totiž všechny předpoklady. Jedním z těch nejzásadnějších je jeho využití v průmyslu. Investoři totiž vnímají zlato i stříbro jako bezpečný přístav, ale stříbro může mít ještě zářnější budoucnost. Moderní technologie se bez něj totiž neobejdou.

Stříbro dominuje v elektronice

Stříbro se totiž široce používá v elektronice. Od běžných zařízení, jako jsou chytré telefony a notebooky, až po sofistikované lékařské vybavení. Rychlý růst potřeby stříbra se projevuje i u výrobců baterií pro elektromobily nebo pro solární a větrné zdroje. Stříbro je nejlepším elektrickým vodičem ze všech kovů a je klasifikováno jako kov s vodivostí 100 a všechny ostatní kovy se podle něj měří.

Stříbro má tedy jako průmyslový kov ještě větší potenciál než zlato. Jeho růstu pomůže i problematická těžba a zmíněné zmenšující se světové zásoby. A na rozdíl od bitcoinu je stříbro hmotné, nikdo vám ho nesebere, nepřijdete o něj, když se instituce, fond nebo systém zhroutí.

O růstu zájmu o stříbro svědčí i fakt, že jeho celosvětové zásoby jsou na šestiletém minimu. Jen za poslední dva roky se zásoby snížily o 30 procent. Velké objemy stříbra například na začátku letošního roku nakupovala indická centrální banka.

Všechny investice jsou teď drahé. Co stříbro?

Kromě zlata jsou na historických maximech i ceny amerických akcií a bitcoin. Chytří investoři ale přemýšlejí nad tím, jaká investice má dlouhodobý potenciál. Současná cena stříbra je téměř na polovině svého historického maxima.

U stříbra platí dvojnásob, že pravidelnost v investicích je důležitější než impulzivní nákupy v reakci na politické dění. Pokud nakupujete pravidelně, nevadí vám, že cena roste, protože jste v plusu. Pokud cena padá, máte možnost levnějšími nákupy snižovat průměrnou cenu.

Stříbro ovšem není investice pro každého. Hodí se spíše pro movitější, vyzrálejší a trpělivější investory. Na rozdíl od zlata je zatíženo daní z přidané hodnoty. Fyzické osoby ale nedaní kapitálové zisky realizované při prodeji stříbra.

Stříbra je v zemské kůře 16krát víc než zlata a dlouhodobě bylo také 16krát levnější než zlato. Momentálně je ale stříbro téměř 90krát levnější než zlato.

Celková poptávka po stříbře už třetí rok převyšuje jeho nabídku. Na světě jsou odhadem tři až 3,5 miliardy uncí ryzího stříbra (jedna unce odpovídá 31,1 gramu).

Stříbro je jedna z mála komodit, kterou lze nakupovat fyzicky. V případě finanční krize a pádu bank vám stříbro zůstane v rukou. Kilový stříbrný slitek stojí okolo 30 tisíc korun. Cena stříbra se stejně jako u mnoha jiných drahých kovů pohybuje v trojských uncích, přičemž spotová cena se mění každé dvě minuty.

Podle statistik je v zemi k dispozici přibližně 550 000 tun stříbra, které by bylo možné vytěžit. Odkryté stříbro ale není rovnoměrně rozloženo, část se nachází v lokalitách, které vyžadují pokročilé technologie nebo inovativní těžební metodiky, aby se k němu dostalo. Proto nelze předpokládat, že všechno zbývající nevytěžené stříbro na planetě je dostupné k těžbě. To záleží na ceně.

Podle databáze dolů a projektů společnosti GlobalData je na světě v provozu více než 757 dolů na stříbro, z toho 100 v Mexiku.

Mexiko omezuje těžbu

Dalším faktorem pro růst ceny stříbra je jeho problematická těžba. Většina stříbra se totiž těží v zemích, které ovládají problémové režimy, jako Peru, Mexiko, Rusko. Jediná stabilní demokratická země mající vysoký podíl na celosvětové těžbě stříbra je Austrálie. Tam jsou však velké těžební náklady a ekologické předpisy a několik významných stříbrných dolů se bude do tří let zavírat.

Těžební průmysl zároveň čelí také rostoucím nákladům v oblasti energie i práce. Zpřísňují se ekologické předpisy. Mexiko, tedy historicky jeden z největších světových producentů stříbra, dokonce zavedlo zákaz povrchové těžby stříbra.

Celkový objem vytěženého stříbra zatím dosahuje zhruba 1 740 000 metrických tun, cože je 55,9 miliardy trojských uncí. Kdybyste je složili do kvádru, bude dlouhý 52 metrů a vysoký jako čtyřpatrová budova. Vážil by jako Velká pyramida v Gíze. Šlo by z něj vytavit 27,2 miliardy mincí.

Budoucnost stříbra a potenciál růstu

Analytik a expert na stříbro Mike Maloney hovoří o budoucí globální finanční krizi způsobené ztrátou hodnoty papírových peněz. Když se papírová měna stane příliš hojnou, a tím ztratí hodnotu, člověk se vždy vrátí k drahým kovům, říká. Během těchto událostí vždy dochází k obrovskému přesunu bohatství. Síly, které vytvářejí krizi, jsou tytéž, které vyvolávají globální zájem o zlato a stříbro.

V průběhu věků se jako platidlo používalo mnoho věcí: dobytek, obilí, koření, mušle, korálky a nyní i papír. Ale pouze dvě věci byly penězi: zlato a stříbro. Proto obě tyto komodity mají další obrovský potenciál růstu.

Doporučované