Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Komentář: Umělou inteligenci firmě vnutí konkurence, s ní totiž bude levnější

David Strejc
CTO a architekt systémů společnosti Apertia Tech s.r.o.
Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Jakákoliv papírová práce, dokonce i oblasti jako umění nebo programování se budou marně bránit proti nástupu umělé inteligence. AI je prostě levnější a možnost ušetřit nemá konkurenci, píše v komentáři IT expert David Strejc.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

V současnosti již lze automatizovat velkou většinu úkonů, které museli dříve vykonávat u počítače lidé.  Ale nejdřív pojďme vyjmenovat konkrétní profese, které „zmizí“ nebo už zmizely. Copywriteři, překladatelé, podpora, a to jak telefonická, tak na chatu, finanční poradci, lidé pracující v bankách na téměř všech pozicích, novináři v tištěných médiích a v budoucnu celkově novináři, ale bude se jednat o enormní změnu společnosti.

Proč? Je zde jednoduchý důvod, který pohání současný globalizovaný svět. Peníze. Umělá inteligence je levná, nikdy není nemocná, dá se škálovat jak nahoru, tak dolů. Umělá inteligence je rovněž úzce spjata s robotizací a humanoidními roboty, kteří se mají v roce 2025 začít prodávat do domácností. I kdyby toto datum bylo až v roce 2026, budou roboti pohánění umělou inteligencí, pro kterou firma Nvidia postavila virtuální Svět 2.0., simulaci celé planety Země, v níž dochází k tréninku robotů. Vědci zjistili, že trénink robota ve virtuálním světě velmi pomáhá následnému tréninku v reálném světě. Začali v Minecraftu, ale nyní již mají vlastní simulace.

Pojďme rozebrat příklad bank. Tam si lze všimnout, že pobočky mizí, lidé nemají důvod chodit do banky, vše lze vyřídit online, banka bude v budoucnosti pouze server. Počítač, kde umělá inteligence bude schvalovat půjčky na základě dat, jednat ve virtuálním prostoru s klientem, protože avatar AI bude k nerozeznání (toto je již v současnosti možné – například Vasp 1 od Microsoftu) od reálného člověka. Intonace hlasu a emoce v hlase již AI ovládá, také viz GPT4o na mobilních zařízeních, kdy vybrané skupiny lidí již mají tohoto asistenta nainstalovaného a lze dohledat na YouTube, jak se hlasově vyjadřuje. Hovoří se o ekvivalentu filmu Ona (anglicky Her).

Jakákoli pozice, která „posouvá data po papíře“, je odsouzena k zániku. Důvody jsou uvedeny výše. Programátoři? CEO AWS – Amazon Web Services – na interním sezení říkal, že do dvou let programátoři přestanou ve většině případů kódovat. Čili psát kód. Programování se enormně promění a pravděpodobně nebude potřeba tak velká skupina velmi drahých pracovníků, protože vše půjde řádově rychleji.

Toto vše je umožněno něčím, čemu se ve světě AI říká agent. Agenta si lze představit jako „vtělení“ umělé inteligence. Umělá inteligence sama o sobě je nečinná. Potřebuje pro svou činnost instrukce. Tyto instrukce se v současnosti vytvářejí pomocí takzvaných promptů. Napíšu, co potřebuju, a dostanu odpověď. Tohoto se ale dá využít tak, že nechám umělou inteligenci, aby sama sobě psala instrukce, podmínky, dokonce aby programovala. A toto dělají agenti. Dostanou zadání a následně kombinace počítačového kódu a mozku umělé inteligence vykonává úkoly vedoucí k cíli.

Sledování a vyhodnocování trendů na trhu s akciemi? Podle studií to již současná verze AI dokáže lépe než analytik z Wall Street.

To, které profese budou nahrazeny, si lze skutečně jednoduše představit. Pracujete s daty? AI je násobně efektivnější, přesnější, neúnavnější, levnější, spolehlivější. A hloupější nebude. V USA toto již před rokem zjistili mladí lidé, a proto se velmi zvedl počet lidí, kteří nenastupují na vysoké školy, ale chtěli jít do profesí jako instalatér, truhlář a podobné. Jenže toto pole je ohroženo v horizontu pěti až deseti let naprosto stejně. Humanoidní roboti jsou stejně nevyhnutelní jako AI ve virtuálním prostoru.

Hudební skladatelé? Služby Suno a Udio v prvních verzích ukázaly, že také toto pole bude velmi zasaženo. Filmaři? Sora a její ekvivalenty mají být technologie, která povede k AGI, takzvané všeobecné umělé inteligenci, protože tyto videomodely jsou trénovány tak, aby reálně chápaly náš lidský svět.

Vůbec nejde o to, které profese budou nahrazeny. AI a humanoidní roboti způsobí naprostou transformaci lidské společnosti. Sam Altman, CEO Openai, sám investoval 14 milionů dolarů do výzkumu jednotného univerzálního příjmu. V USA se o tomto tématu hovoří ve všech médiích, protože tato země je na špici vývoje AI, ale Čína nespí. Proto se nedá závod o takzvanou AGI zastavit. Není způsob, jak by se dal vývoj zastavit, nebo zpomalit.

Schválně vyjmenuju to, čeho jsme my jako mikrofirma někde uprostřed Evropy s pomocí AI schopní. Automatické zápisy ze schůzek, z nich automaticky vytvořené a do detailu popsané úkoly, které se na schůzkách probíraly. Vyčítání faktur, nabídek, poptávek v jakýchkoli formátech do strojově zpracovatelných strukturovaných dat. Generování poptávek, nabídek a jakýchkoli dalších papírů s textovými daty v libovolném jazyce. Nahrazení lidského klikání na webu pomocí agenta, který vidí na webu to samé, co člověk, a tudíž se naviguje a funguje jako člověk u prohlížeče. Vyplňování formulářů, objednávání, dohledávání, kontroly webů a procesů.

Na celém světě firmy pracují na podobných systémech. Sestavách AI agentů, kteří vykonávají automaticky lidskou práci, na kterou byl do dnešního dne potřeba člověk. Protože do současnosti neexistoval magický software, program, kód, který by rozuměl tomu, čemu rozumí člověk. Nestrukturovaným, nejednotným datům v různých datových formátech od Wordu po PDF. Toto již neplatí.

A vzhledem k tomu, že v USA probíhají zprávy typu, kde jsou tři biliony dolarů investované do AI, může zatím AI působit dojmem enormně nafouknuté bubliny. A je to pravda. Je to stejně nafouklá bublina, jako byla .com bublina. Jenže to žádná bublina nebyla. Ano investoři ztratili enormní prostředky, protože chtěli rychle vydělat. Ale díky těmto investicím existuje internet v podobě, jakou máme teď. A naprosto stejné je to s umělou inteligencí. Investují se skutečně šílené prostředky do všeho, co ke svému názvu přidá AI. Ano, mnoho investorů přijde o peníze. Ale technologie se rozvine jen s tím rozdílem, že vše akceleruje. Pokud .com bublina trvala 24 let dodnes, AI bublina a její dopad bude za 10 let. Ale ve smyslu, že nepoznáme svět okolo sebe. V roce 2000 bychom nechápali, jak zástupy lidí koukají celý den do obrazovky telefonu, profese jako youtuber, copywriter, který ale zároveň stačil zaniknout, influencer – toto neexistovalo. Vše díky nástupu internetu. A díky nástupu AI se věci změní mnohem více.

Je ale vidět naprosto enormní rozdíl v adopci technologie. Toto je patrné například ve školství, kde místo používání QR kódů, online přihlášek na kroužky dětí, se stále používá papír. Na jedné straně budou firmy, kde bude vše automatizováno, na druhé ještě chvíli komerčně vydží pravěké firmy, které píší paragony ručně. Ale nebudou mít dlouhou životnost, protože jsou nekonkurenceschopné.

Stačí se podívat kolem. McDonald’s se snaží o automatické samoobslužné pokladny. A v USA investuje enormní prostředky do automatizace. Košíky, které fungují jako samoobslužné pokladny v Tescu, jsou rovněž realita. Vše je taženo komercí a penězi. Lidé bývají nejdražší položkou v rozpočtech, a proto majitelé firem hledají, jak zefektivnit a ušetřit. AI sama o sobě žádné pozice nenahradí. Nahradí je konkurence, která donutí vaši firmu vyměnit lidské pracovníky za AI, protože ona konkurence to již udělala, a proto je levnější, rychlejší, efektivnější.

Podle studií již v současnosti jsou schopnosti AI na takové úrovni, že bychom byli schopni nahradit 20 až 30 procent pracovních míst. Jen je to tak rychlý nástup od GPT 3.5 po současné verze umělé inteligence, že firmy mají velký problém s nasazením. Problém AI je tudíž ten, že ji lidé nepoužívají. Jenže to se velmi rychle mění. A s nástupem GPT5, který má být ještě tento rok, dostanou firmy dle dostupných informací neomezený počet Ph.D. vystudovaných pracovníků, kteří pracují nepřetržitě.

Toto je současný svět AI, kde budoucí svět AI na úrovni GPT6 je zcela nepředstavitelný. Hovoří o tom například bývalý CEO Googlu Eric Schmidt na své přednášce ve Stanfordu. Do dvou let nepoznáte, kde to pracujete, pokud děláte v oboru IT.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované