Hlavní obsah

Komentář: Tvrdá data ukazují, že Euro 2024 bude nejzelenějším turnajem historie

Karel Kotoun
Zakladatel startupu Green0meter
Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Letošní evropský šampionát ve fotbale nezáří zeleně jen díky trávníkům. Oproti těm minulým je totiž mnohem ekologičtější a to nejen proklamacemi, ale i měřeno čísly, píše v komentáři zakladatel startupu Green0meter Karel Kotoun.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fotbalové Euro 2024 je přelomové. Prioritou při veškerém plánování turnaje, včetně určování rozpisu zápasů, totiž byla minimalizace dopadů na životní prostředí. Má to být zkrátka „nejudržitelnější“ mistrovství všech dob. Banalita? Jen zdánlivě, než si uvědomíme, že hodně přes dva milionů fandů na stadionech během celého turnaje a statisíce dalších ve fanzónách za sebou zanechají stejnou uhlíkovou stopu, jako vyprodukuje 106 000 osobních automobilů za celý rok.

Strategie udržitelnosti turnaje se zaměřuje na tři tradiční pilíře odpovědnosti v oblasti životního prostředí, sociální oblasti a správy (ESG).

Dohoda o veřejné dopravě, kterou podepsaly UEFA a Svaz německých dopravních podniků, například poskytuje fanouškům se vstupenkami na zápas jízdenku na 36hodin, kterou mohou v den a noc zápasu využívat ve veřejné dopravě v deseti hostitelských městech a okolí.

Podle manažera pro udržitelnost UEFA Euro 2024 Tima Thormanna jsou v rámci turnaje fanouškům cestujícím mezi hostitelskými městy nabízeny úsporné tarify a zlevněny jsou i jízdenky na mezistátní železnici v celé Evropě.

Euro 2024 tak chce proti jiným podobným sportovním mega akcím udělat krok dopředu. Zřejmě i ve sportu, podobně jako je už pár let standardní v byznysu, se tak požadavky udržitelnosti mění z polohy „nice to have“ na „must have“. Rodí se zkrátka nový standard pro sportovní akce a my tento přerod můžeme v těchto dnech sledovat živě.

Udržitelnost je trefa do šibenice

Kritéria udržitelnosti, známá jako ESG, už naplno pronikla do komerční sféry. Tentokrát je to ale poprvé, co se takto uceleně a systematicky uplatňují na velké sportovní akci, ačkoliv již olympijské hry v Londýně přinesly inovaci, a to v podobě nového ISO standardu 20121 pro udržitelné akce.

Německo vsadilo na udržitelnost už při kandidatuře a proti konkurenčnímu Turecku mělo citelné výhody. Disponuje například již flotilou energeticky úsporných stadionů. Naplno také využívá svou centrální polohu v Evropě, rozsáhlou železniční síť, stávající fotbalovou a dopravní infrastrukturu i místní orgány a stadiony s ekologickým certifikátem.

Samotné certifikáty ale nestačí. Emise na stadionech jsou minimalizovány úsporným osvětlením a omezením spotřeby energie v mediálních centrech. Na stadionech a v ústředí pořadatelů jsou zapojeny obnovitelné zdroje energie, případně generátory nejmodernějšího typu šetrné k životnímu prostředí.

Už před rokem vydala UEFA společně s Německem Strategii ESG pro Euro 2024, která podrobně popisuje standardy systému řízení a očekávání v oblasti environmentální, sociální a správní odpovědnosti akce. Strategie vychází ze tří pilířů ESG a využívá ukazatele výkonnosti k naplnění dvanácti ze sedmnácti cílů udržitelného rozvoje (SDGs) Organizace spojených národů.

Uhlíková stopa několikanásobně nižší

Klíčovým prvkem ekologické udržitelnosti turnaje je měření uhlíkové stopy. Podle odhadů německého ministerstva životního prostředí vyprodukuje Euro 2024 zhruba 490 000 tun emisí skleníkových plynů, z toho 400 000 tun v důsledku cestování fanoušků. Tento odhad představuje obrovské snížení oproti oficiálním emisím z mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru, které se podle odhadů pohybovaly mezi tři a půl až pěti a půl miliony tun, podle některých dokonce až kolem 10 milionů.

Projekce ale vychází z Eura 2016, a proto může být kvůli osmiletému časovému odstupu nepřesná. Bez ohledu na to se očekává, že emise budou díky přijatým důrazným opatřením výrazně nižší než u nedávných a nadcházejících velkých sportovních akcí.

Samozřejmostí je úsilí pořadatelů o maximální snížení spotřeby vody a nabídka potravin s minimálním množstvím recyklovatelných obalů. Plánovači turnaje ale neměli na mysli jen komfort planety, ale i fanoušků. V případě vysokých teplot tak třeba počítají s „chladicími přestávkami“ a fanouškovské zóny budou umístěny ve stínu, aby byly co nejméně vystaveny horku a přímému sluníčku.

Fotbalové mistrovství Evropy považuji za výbornou příležitost, jak ukázat široké veřejnosti, že kritéria udržitelnosti nejsou jen nějakým abstraktním „vařením z vody“, ale dají se převést do jasné řeči dat a čísel. A pokud získané údaje budeme umět správně využít, mohou z nich mít prospěch všichni. Netýká se to ovšem jen Německa.

Češi jsou skvělými pořadateli, i když výstavba sportovišť bývá občas problematická. Právě v této oblasti bychom měli dávat pozor, protože na udržitelnou stránku věci se bude hledět čím dál více. V Česku se konají špičkové sportovní události, kterých se změna klimatu dotýká už teď. Legendární Jizerská 50 byla letos zrušena z důvodu nedostatku sněhu. Obec a kraj proto plánují postavit uměle zasněžovaný okruh. Bude to ale správné, a hlavně funkční řešení?

Téma udržitelné výstavby sportovišť se přímo dotýká i života ve městech. Sparta chystá výstavbu stadionu na pražském Strahově, v Brně byla zahájena výstavba multifunkční arény za šest miliard. Jak se budou desítky tisíc lidí na nová sportoviště dopravovat? Neměli bychom zapomínat, že napojení na veřejnou dopravu musí být absolutním standardem. Je navíc potřeba vždy počítat s tím, že přijedou další návštěvníci ze zahraničí. Pokud chceme pořádat špičkové akce za 10 let, musíme na to myslet už teď.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

V rubrice Očima byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované