Hlavní obsah

Komentář: Naší archou je energetická soběstačnost. A teď je čas stavět

Libor Vošický
Předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny
Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Miliony lidí platí za energie více, než by museli. Měli by využít nyní stabilních cen a připravit své bydlení na horší časy, píše v komentáři Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po dvouleté smršti se ceny energií v posledních týdnech pomalu uklidňují. Úleva, chce se říct. Moje zkušenosti a pragmatismus ale říkají něco jiného. Ano, věřme, že exces z roku 2022 se nebude opakovat, ale stejně tak je téměř jisté, že ceny z roku 2021 se jen tak nevrátí.

Současnou stabilizaci cen tedy musíme brát jako dobrou příležitost k přípravě na horší časy a další výkyvy, které dozajista přijdou. Nabízí se paralela s příběhem Noema, který ve snaze o přežití a zajištění soběstačnosti postavil záchrannou archu. I pro nás je soběstačnost jedinou možností, jak vyrovnat energetické „povodně a sucha“. Nejde jen o to, ušetřit co nejvíce za energie, ale zajistit si pro sebe a svoji domácnost do budoucna co největší odolnost vůči volatilnímu trhu. Proto právě teď, když je na moři klid, je nejlepší čas začít stavět archu.

Rozbouřené moře cen energií lze jen těžko předvídat. Její neregulovaná část závisí na tržních cenách a strategii každého dodavatele a loni ji výrazně ovlivnilo vládní omezení. Dá se ale předpokládat, že v budoucnu cena opět poroste. Regulovaná složka, stanovená Energetickým regulačním úřadem, pokrývá distribuční náklady a zatím nás příliš neznepokojovala. Ale měla by, protože budování infrastruktury něco stojí a bude stát stále víc v souvislosti s větším využíváním udržitelných zdrojů. A právě tady přichází na řadu význam energetické soběstačnosti domácností.

V České republice máme 4,5 milionu bytových jednotek, z nichž tři čtvrtiny jsou energeticky neefektivní. V praxi to znamená, že jejich obyvatelé, tedy každý z nás, platíme za energie více, než je nutné. Ke snížení nákladů a vyrovnání spotřeby nám pomůže pouze tzv. energetická transformace domácností – tedy vhodná kombinace několika efektivních úsporných opatření, jako je zateplení stěn, střechy, výměna oken nebo instalace moderních vytápěcích systémů a využívání obnovitelných zdrojů energie. V dobře zatepleném rodinném domě s instalovaným tepelným čerpadlem a fotovoltaickými panely mohou roční náklady na energie klesnout o desítky tisíc korun a domácnost dokáže sama sebe ochránit před velkými výkyvy cen energií.

Využít aktuálně stabilních cen na energetickém trhu k transformaci domácnosti radí odborníci i stát. Zvýhodněné úvěrové produkty na energeticky úsporná řešení, dotační programy, jako Zelená úsporám nebo odborná poradenská podpora, kterou poskytují stavební spořitelny – to vše pomáhá motivovat majitele domů, ať už rodinných, nebo bytových, k tomu, aby začali stavět svoji archu. Zateplenou, samozřejmě.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované