Hlavní obsah

Komentář: Jen stát klidný důchod nezajistí. Lidé se učí spořit a investovat

Richard Kunovský
Investiční poradce
Foto: rondainvest.cz

Ilustrační snímek.

Doba, kdy lidé mohli spoléhat na to, že o poklidný důchod se postará stát, je pryč. Čechy to alespoň přinutilo zajímat se o investování a hledat, jak si na stáří přilepšit, píše v komentáři investiční poradce Richard Kunovský.

Článek

Před dvěma dekádami málokdo přemýšlel nad tím, že by určitou část důchodu měl tvořit vlastní finanční majetek a příjem z něj. Tato situace nyní nastává. Zatímco dříve jsme se mohli spolehnout na státní důchodový systém, který byl vnímán jako bezpečný a stabilní, dnes se ukazuje, že tato cesta není bez rizik a mnozí lidé se začínají zaměřovat na budování vlastního kapitálu.

Nejistota ohledně udržitelnosti státního důchodu začala již v 90. letech, kdy se otevřela diskuse o demografických změnách a stárnutí populace. Systém průběžného financování, který závisí na současné pracovní generaci, postupně vzbuzoval obavy o jeho dlouhodobou udržitelnost. Dnešní pracující generace již má nižší očekávání od státního důchodu než generace před 20 lety.

Přestože bylo v minulosti několik pokusů o reformu, český důchodový systém se stále spoléhá hlavně na průběžné financování. Politické diskuse o nutnosti změn a podpoře individuálního spoření, tedy zapojení lidí na finančním zajištění se na důchod, však pokračují.

Lidé se stávají aktivnějšími

Nejistota ohledně budoucí podoby důchodového systému vede lidi k aktivnějšímu přístupu ke spoření a investování na důchod, což je rozhodně pozitivní změna.

V roce 1994 začal stát poprvé podporovat spoření na důchod prostřednictvím státních příspěvků a daňových úlev v rámci penzijního připojištění. Bohužel garance nezáporného výnosu, která byla dlouhá léta představována jako výhoda, vedla mnoho střadatelů k tomu, aby se spoléhali na stát a aktivně nevyhledávali další investiční příležitosti. Výsledkem byly velmi nízké výnosy těchto fondů a pokračující nedůvěra lidí ve vlastní spoření na důchod.

Nejistota v oblasti důchodů má ale jeden pozitivní dopad, zvyšuje se finanční gramotnost. Lidé dnes mají lepší přístup k informacím o investování a více jich také využívají. Otevírá se i finanční trh – kromě penzijního připojištění, které se v roce 2013 transformovalo na doplňkové penzijní spoření, dnes existuje řada dalších investičních možností, včetně ETF fondů, podílových fondů nebo fondů kvalifikovaných investorů.

Navíc stát letos představil nový dlouhodobý investiční produkt, který tuto nabídku dále rozšiřuje.

Ačkoliv technologický pokrok umožňuje snadnější přístup k investování i lidem bez zkušeností, stále zůstává důležitá role lidského poradce. Vzdělaný poradce není jen zprostředkovatel finančních produktů, ale stává se z něj kouč a průvodce, který klientům pomáhá dosáhnout finanční nezávislosti a vytyčených finančních cílů na základě dlouhodobého plánování.

Co to je DIP?

DIP (dlouhodobý investiční produkt) se od 1. ledna stal novým, státem podporovaným investičním produktem, pomocí kterého se Češi mohou lépe zajistit na stáří. Oproti tradičním penzijním plánům nabízí DIP pružnější možnosti investování s potenciálně vyšším zhodnocením.

Kde si jde DIP zřídit? Ve státem regulovaných institucích: banka, spořitelní a úvěrní družstvo, obchodník s cennými papíry (regulovaný), investiční společnost, samosprávný investiční fond, zahraniční poskytovatel s oprávněním poskytovat služby v Česku.

Do čeho jde investovat: Do státem regulovaných produktů: bankovní vklady; akcie obchodované na regulovaném trhu; dluhopisy, jejichž emitentem je členský stát EU, zahraniční banka nebo centrální banka takového státu; kryté dluhopisy (hypoteční zástavní listy), podílové fondy a burzovně obchodované fondy (ETF); zajišťovací deriváty, které nejsou investičním cenným papírem a které jsou sjednány výhradně za účelem zajištění majetku v rámci DIP, je-li hodnotou, ke které se vztahuje hodnota tohoto nástroje, úroková míra, měnový kurz nebo měna.

Do čeho nejde investovat: Do většiny firemních dluhopisů, které nejsou obchodovány na regulovaném trhu; do rizikových instrumentů, jako jsou například pákové investiční cenné papíry.

Jak funguje daňové zvýhodnění? Od základu daně si jde odečíst celkovou roční sumu všech vkladů do DIP portfolia až do výše 48 tisíc korun ročně za předpokladu, že pro daňový odpočet již investor nevyužije jiné státem podporované produkty – známé penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, životní pojištění a nově také pojištění dlouhodobé péče. Investice do všech produktů však jde libovolně kombinovat až do maximální částky na odpočet. Daňové zvýhodnění může využít při přispívání zaměstnanci i zaměstnavatel – a to do výše až 50 tisíc korun ročně.

Kdy půjde peníze vybrat? Po 120 měsících spoření a dosažení věku minimálně 60 let. Existují výjimky na předčasný výběr – invalidita třetího stupně a další, převedení prostředků k novému poskytovateli DIP.

Co zaplatím za předčasný výběr? Při nesplnění podmínek bude třeba dodanit do té doby uplatněné daňové zvýhodnění společně s příspěvky zaměstnavatele až 10 let zpětně.

Mnoho lidí si například samo od sebe nezvýší příspěvky na penzijním spoření nebo nepřestoupí do dynamičtějších fondů, i když by to pro ně bylo výhodné. Tento jev není jen otázkou vzdělanosti, ale je patrný napříč sociálními třídami. S tímto krokem a dalšími navazujícími jim může významně pomoci vzdělaný poradce.

Inspirace z USA

Kultivace trhu finančního poradenství je dalším důležitým faktorem. Už v roce 2010 vznikla Česká asociace finančního plánování, která je součástí evropské asociace. Jejím cílem je zavádět evropské kvalifikační a etické standardy ve finančním poradenství a plánování v České republice.

Pomáhá profesionalizaci oboru a zvyšuje důvěryhodnost trhu. Certifikace EFA, EFP nebo PFP jsou zárukou kvality poradenství a dodržování etického kodexu.

V USA pomáhají lidem budovat kapitál na důchod vzdělaní certifikovaní poradci s titulem CFP (Certified Financial Planner). Jednotliví investoři mají také daňovou podporu nejen od státu, ale také od zaměstnavatelů. I u nás tato doba pomalu nastává.

Moderní platformy, nízkonákladové fondy a vzdělaní poradci dnes vytvářejí příležitost pro každého, kdo si chce vybudovat doživotní příjem na důchod. Na každém z nás je, kterou cestu si zvolí – zda spoléhat na stát, nebo na vlastní iniciativu.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované