Hlavní obsah

Komentář: Investice do realit jsou maraton, ne sprint. Zrychlení ještě přijde

Miloš Filip
Šéf fondu Schönfeld & Co prémiové nemovitosti, investiční skupiny RSBC
Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Trh s realitami se probouzí a všechny sektory v poslední době přesahují výnos pět procent. Nečekejme ale zásadní skok, ale pomalé zhodnocování, píše v komentáři šéf fondu Schönfeld&Co prémiové nemovitosti investiční skupiny RSBC.

Článek

Rok 2024 na trhu s nemovitostmi se nese v duchu pomalé vzpruhy po období, které charakterizuje několik klíčových faktorů. Vysoké úrokové sazby, stále vysoké ceny nemovitostí, zvyšující se náklady za materiál a cenu stavebních prací – to vše vedlo k horší koupěschopnosti a utlumení na trhu s nemovitostmi.

Český nemovitostní trh se ale opět po malých krocích začíná stabilizovat a druhá polovina letošního roku vypadá podstatně pozitivněji. Přestože se developerský sektor ještě plně nezotavil, trh opět nastavuje vlídnější tvář investicím do nemovitostí a nemovitostních fondů.

Zásadním pozitivním ukazatelem je jednoznačně výše úrokových sazeb, kterou bankovní rada ČNB snižuje od května v postupných krocích. Přestože dlouhodobě sazby neklesají závratnou rychlostí, začínáme na trhu okolo úrovně pěti procent vnímat po téměř dvou letech ochotu lidí opět investovat do nemovitostí.

Zájemci o hypoteční financování si na magickou hranici tří procent sice ještě nějakou dobu počkají, pokles úrokových sazeb však již aktuálně přináší pozitiva pro nemovitostní fondy. A to v podobě levnějšího provozního a investičního financování, rostoucí hodnoty nemovitostí a větší atraktivity nemovitostních fondů ve srovnání s jinými druhy investic.

Živější trh také začíná vytvářet zajímavé nákupní příležitosti pro nemovitostní investiční fondy s volným kapitálem. Podle průzkumu společnosti Insightlab jsou pro Čechy vzhledem k dlouhodobému růstu, vytrvalému zájmu o „nedostatkové“ reality a stabilním výnosům z nájmu, stále nejatraktivnější právě investice do nemovitostních fondů. Některé z nich dokázaly úspěšně porazit i nebývale vysokou inflaci posledních let (patří k nim i fond Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti).

Všechny nemovitostní sektory na českém trhu v poslední době přesahují pětiprocentní výnos. Nelze u nich počítat se skokovými změnami ve výnosech jako spíše s postupným dlouhodobým zhodnocováním investovaného kapitálu. Laicky řečeno: nejde o sprint, ale o maraton.

Rizika nyní nesou primárně ty nemovitostní fondy, jež se zaměřují na konkrétní segment trhu, který zažívá chvilkovou nepřízeň investorů. Pokud tedy, i přes obecný vzestupný trend, určitá část trhu začne stagnovat, může se to projevit i na poklesu daného specializovaného nemovitostního fondu. V polovině roku například takto rozpačitě přešlapují komerční nemovitosti.

Právě diverzifikace portfolia je klíčová. V našem fondu se například vyplatilo zaměření nejen na rezidenční bydlení, ale i na kanceláře, logistická centra a nejnověji na prémiový retailový sektor. A zvolená investiční strategie se promítá i do financí.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované