Hlavní obsah

Komentář: Burza ztrácí kouzlo. U investorů mají firmy soukromí i kapitál

Martin Cakl
Portfolio manažer J&T Investiční společnosti
Foto: NYSE.com, Seznam Zprávy

Sídlo burzy v New Yorku. Ilustrační snímek.

Zvědavé oči veřejnosti i řady drobných investorů jsou jedním z důvodů, proč si řada firem nechodí pro peníze na burzu, ale k soukromým investorům, píše v komentáři portfolio manažer J&T Investiční společnosti Martin Cakl.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akciové trhy v posledních týdnech zažily výrazné turbulence. Nervozita na burzách spustila jeden z největších výprodejů od pandemie covidu-19. Daná volatilita a stres s ní spojený jsou ovšem problémem stále menšího počtu firem. Stále více firem totiž mizí z veřejně obchodovaných trhů, kde se ceny mění každým dnem a zůstávají v soukromých rukou, kde změny v hodnotě mají pozvolnější ráz, bez emocí davu.

Přitom to není tak dávno, kdy hrály burzy ve financování firem prim. Společnosti jako IBM nebo jejich nástupce Microsoft získávaly na veřejných trzích podstatnou část svého kapitálu. Nyní firmy ve Spojených státech chodí pro kapitál na veřejné trhy spíše z technických důvodů – po překročení 500 akcionářů bez akreditace musí.

Proč tedy firmy z burz mizí, respektive na ně nechodí? Soukromý kapitál je pro ně výhodnější hned z několika důvodů. Klíčovými faktory jsou větší soukromí, efektivnější řízení a v neposlední řadě lepší přístupnost k dalšímu kapitálu. Soukromé firmy mohou rozvíjet své podnikání, aniž by se o klíčové informace dělily s veřejností a byly podrobeny tlaku, který je s daným výsluním spojený. Pro firmy jako OpenAI nebo SpaceX je to klíčový rozdíl, Elon Musk dokonce chtěl z burzy stáhnout Teslu přesně z těchto důvodů. Jakým směrem by se vyvíjela Meta (Facebook), kdyby se Zuckerberg nepodřizoval tlaku akcionářů a analytiků?

Tento trend je možný díky stále hlubším kapsám soukromých investorů a vehiklů, které jejich kapitál investují. Fondy jako Sequoia Capital, KKR nebo CVC disponují násobně větším kapitálem než pár let nazpět. Kapitálem, který jsou připraveny investovat po dlouhé roky bez nutnosti rychlého zisku. I díky nim tak stále více firem volí cestu, která se s burzou nikdy nemusí překřížit.

Pokud tedy nechceme propásnout celou řadu zajímavých investic, skoro nám nezbývá nic jiného než směřovat své investice právě do soukromých firem a fondů. Dobrou zprávou je, že finanční trh aktuální trendy reflektuje. Vznikají tak produkty, které zpřístupňují soukromé investice i běžným investorům. To nám otevírá nové možnosti, jak efektivně zhodnotit kapitál i mimo tradiční akciové trhy.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Související témata:

Doporučované