Hlavní obsah

Komentář: Sedm energetických výzev pro nového, ale i další ministry průmyslu

Michal Macenauer
Ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Nového ministra průmyslu čeká hodně práce hlavně v energetice. Změnu potřebují sítě, teplárny i systém tarifů. Chybí také dobíjecí stanice, píše v komentáři ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Máme nového ministra průmyslu a obchodu, kterému přeji hodně zdaru a aby jeho práce měla praktické výsledky. Energetika je na prahu velkých změn. Budoucnost orámovaná koncem 21. století je o bezemisních zdrojích, tedy především o jádru, větru a matici obnovitelných zdrojů. Významnou roli mezi nimi budou hrát primární zdroje biometan, biomasa a vítr.

Bohužel méně už fotovoltaika, přinejmenším do doby, než opustíme absurdní požadavek využít špičky její výroby a nebudeme se soustředit především na nutné další půlřádové snížení jejich pořizovacích nákladů. Faktem zůstává, že téma fotovoltaiky aktuálně plní 80 % mediálního obsahu v oboru energetiky, ačkoli obstarává přibližně 1,5 % energetické spotřeby EU27. Vítr na tom není se třemi procenty o mnoho lépe.

Brutální změnou bude muset projít doprava, která v dekarbonizované podobě bude záviset především na elektřině a plynných palivech, ke konci století z větší části bezemisních. K dekarbonizované energetice se ale nemůžeme dostat přímo, bez určitých mezikroků. Jedním z nich je velmi výrazné navýšení využití zemního plynu při náhradě uhlí, především v teplárenství, ale i při výrobě elektřiny a poskytování flexibility elektrického výkonu elektroenergetice.

Potřebujeme změny

Pokud chceme, aby liberálně-demokratická společnost dobře fungovala, neměla by být politika primárně o odbornosti, ale především o schopnosti najít co nejlepší řešení pro co největší podíl účastněných v daném čase. K tomu může odbornost dodat pouze nezkreslená data. Jako loajální občan České republiky a jako člověk z oboru energetiky nabízím novému ministrovi velmi krátký návod, čemu se věnovat, co je podle mě, energetického poradce a konzultanta, to nejdůležitější a nejlepší pro co největší podíl zúčastněných:

Obrana trhu

Toto stojí na prvním místě, protože nic není pro minimalizaci ceny jakýchkoli komodit tak důležité, jako funkční a konkurující si trh. Úkolem je ubránit volný neregulovaný trh s energiemi zapuštěný v regulovaném kontextu. Nápady na nové tržní regulace například i z pera pana Draghiho jsou neefektivní, a tedy drahou cestou.

Propojení se zahraničím

Nic tak nepomůže funkčnosti trhu jako zajištění co největšího množství dodavatelů, co největší likvidity, co největší nabídky. Česko je integrované do Evropy na všech trzích a na co nejnižší cenovou úroveň energií bude mít jednoznačně kladný vliv co nejlepší propojení se zahraničím. Platí to především pro elektroenergetiku. ČR bude brzy více elektřiny spotřebovávat než vyrábět a odstranění bariér jejího dovozu, kterému se nyní chvályhodně věnuje společnost ČEPS, je třeba mocně podporovat. Dále jde samozřejmě o podporu dlouhodobého zajištění zdrojů pro dovoz plynu a ropy. Obě problematiky se řeší, ale doporučuji je mít na prvních místech pozornosti.

Investice do sítí a vyřešení blokace kapacity

Toto téma výrazně souvisí s předchozími. Elektrické sítě je potřeba vybavit vyšší inteligencí, a především v nich investovat do vyššího zapojení malých zdrojů. To vyvolá navýšení investic o přibližně 33 až 50 %, a pokud se nenajde dotační způsob kofinancování, skončí tyto náklady v účtech odběratelů. Situaci nyní výrazně komplikuje vysoký podíl spekulativních blokací připojení nového výkonu i příkonu do distribuce. V EGÚ Brno odhadujeme, že až dvě třetiny smluv o připojení do distribučních soustav jsou spekulativní povahy. Velkým úkolem je tedy zajistit peníze na investice do elektrických sítí a výrazně znevýhodnit spekulace a uvolnit kapacitu připojení pro připojení skutečných investičních záměrů. Neuvolnění by zpomalovalo realizaci nových zdrojů elektřiny.

Transformace teplárenství

Teplárenství potřebuje nahradit uhlí mixem plynu, který bude časem ozeleněný vyšším podílem biometanu, biomasy a tepla prostředí pomocí tepelných čerpadel. Systémy centrálního dodávání tepla zásobují třetinu domácností a mají potenciál růst. Teplárenství je jedinečný systém, který může pomoci elektroenergetice v dodávkách zimní elektřiny, a především v zajištění regulace výkonu v soustavě. Velkým úkolem je zajistit větší jistotu v podpoře kombinované výroby elektřiny a tepla a zajistit dotace pro transformaci uhelného teplárenství na nové, především plynové.

Jádro a akumulace

Obojí jsou to projekty s nekomerční návratností, které ale mohou velmi výrazně pomoci energetice, byť její tržní charakter mírně podkopou. Je třeba nenechat projekt nových jaderných zdrojů padnout a všemožně se snažit politicky umetat cestu k jeho realizaci. Dále je třeba oprášit projekty velkých akumulací typu přečerpávací vodní elektrárny, kterých máme v ČR indikativně přibližně 10 s možným výkonem okolo osmi GW… soustava bude tuto denní akumulaci potřebovat a baterie jsou méně ekologické a především drahé.

Elektromobilita

Není třeba velkých slov: bez sítě nejen rychlých nabíjecích míst, která se realizovat daří, ale především v zástavbě měst rozptýlených pomalých nabíječek v množství o tři řády vyšším, není možný rozvoj elektromobility, kterou nyní provozují spíše nadšenci a obyvatelé rodinných domků s garáží či parkováním.

Nový tarifní systém v elektroenergetice

A nakonec, aby bylo možno rozvíjet elektrické sítě, neobejdeme se bez změn v tarifikaci. Jednoduše řečeno: je nutné udělat systém více adresný. Je třeba více platit fixní poplatky za připojení k síti, tak jako platíme za Netflix nebo Spotify, a méně za odběr, jinak hrozí vodárenský efekt.

Tento výčet není ani úplný, ani podrobný. Je to výčet palčivých výzev, které je potřeba řešit více méně ihned a pokračovat v tom po několik dalších volebních období. Jsem připraven všechny tyto návrhy obhájit a vysvětlit.

V rubrice Komentáře z byznysu přinášíme názorové texty zástupců firem i veřejných institucí k ekonomickým tématům.

Doporučované