Hlavní obsah

NÚKIB zkoumá ruský software Kaspersky. V USA byl zakázán v červnu

Foto: Shutterstock.com

Americké ministerstvo obchodu v červnu rozhodlo o úplném zákazu prodeje softwaru společnosti Kaspersky Lab.

V Česku produkty ruské softwarové firmy Kaspersky používají některé veřejné instituce. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nyní zkoumá, zda prodej antiviru nezakázat. Informaci přinesl web iRozhlas.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena rozhodla v půlce června o zákazu prodeje antiviru Kaspersky ve Spojených státech. Američané se bojí, že by produkt firmy s vazbami do Ruska mohl krást data. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nyní zkoumá, zda nepřistoupit k podobnému kroku i v České republice, informuje server iRozhlas.

Navzdory tomu, že NÚKIB před IT firmami s ruskou vazbou varoval ihned po invazi na Ukrajinu, v Česku produkty Kaspersky používají některé veřejné instituce, například univerzity.

„Momentálně je to tak, že cestou svých kontaktů v USA zjišťujeme bližší informace o daném postoji úřadů USA ke Kaspersky,“ řekla Radiožurnálu mluvčí úřadu Anna Zádrapová.

Samotná firma Kaspersky se brání, že data chrání a s ruskými úřady nespolupracuje. Je prý pravidelně auditována a datacentra přestěhovala před lety do Švýcarska. „Firma kromě přesunu datacenter do Švýcarska také prochází pravidelnými audity a v minulosti nabídla některým institucím své zdrojové kódy,“ napsal Radiožurnálu manažer komunikace firmy pro východní Evropu a Izrael Darko Natalič.

Doporučované