Hlavní obsah

Staré pravidlo tankování dál platí. Kdo chce ušetřit, ať vezme plnou na východě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Kde nejlevněji natankovat v Evropě? Podle dat serveru Tolls.eu nejvíce ušetří řidiči v Bělorusku. Za litr naturalu tam zaplatí v průměru 17,4 Kč. Kdo plánuje letošní dovolenou v Česku, měl by navštívit čerpací stanice na Ústecku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Základní pravidlo pro tankování paliva při jízdách do ciziny dále platí – levněji pořídíte v zemích bývalého východního bloku. Data dále radí, že pokud jedete do Itálie, vyplatí se tankovat před hranicemi jihoevropské země.

Nejlevnější benzin a nafta v Evropě

Nejvíce za benzin zaplatíte v Nizozemsku, Dánsku a na Islandu. Ve všech třech zemích přesáhla průměrná cena hodnotu dvou eur.

Podobně je na tom pořadí v cenách nafty. I tady pak platí, že je poměrně dobře viditelné rozdělení na západ a východ Evropy. Jen ve Španělsku jsou ceny výrazněji podobné těm českým.

Nejlevnější benzin a nafta v Česku

Pokud plánujete dovolenou v České republice, nejméně se vyplatí tankovat v Praze. Benzin vyjde průměrně na 39,23 koruny, což je bez dvaceti haléřů o korunu více, než je republikový průměr. Naopak v Ústeckém kraji nedáte za litr naturalu ani 38 korun.

I za naftu si nejvíce připlatíte v hlavním městě, konkrétně téměř o korunu padesát. Nejlevnější je palivo do dieselových motorů ve Zlínském kraji, za litr zaplatíte podle aktuálních dat CCS zhruba 36,5 koruny.

Doporučované