Hlavní obsah

Miliardář Komárek ukázal v USA unikát. Hlavní roli hraje hudební superstar

Foto: Yassine El Mansouri

Americká premiéra uměleckého díla Dvořák Dreams ve Washingtonu.

Český miliardář Karel Komárek společně s americko-tureckým umělcem Refikem Anadolem představili ve Washingtonu jednu z nejmodernějších forem současného umění. Vzdali v ní poctu Antonínu Dvořákovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třetí nejbohatší Čech a hlava skupiny KKCG Karel Komárek přivezl do americké metropole Washingtonu uměleckou podívanou s českými kořeny.

Nadace Karel Komárek Family Foundation ve spolupráci s loterijní společností Allwyn americkým divákům poprvé představila interaktivní dílo Dvořák Dreams z rukou umělce Refika Anadola, který pro podnikatele dílo na zakázku vytvořil.

Šestnáctiminutovou smyčku, která má reprezentovat hudební odkaz jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů a superstar své doby Antonína Dvořáka, přišly k washingtonskému Kennedyho centru sledovat stovky diváků.

Kolik to stálo? Neřekneme

Výstava, která bude americké veřejnosti dostupná do 24. září, v sobě spojuje dva podnikatelovy zájmy.

V první řadě jde o dlouhodobou angažovanost v aktivitách Kennedyho kulturního centra, do kterého v posledních pěti letech nadace Karel Komárek Family Foundation investovala přibližně 6,5 milionu dolarů. Z těchto peněz Kennedyho centrum například v roce 2019 částečně financovalo výstavbu nového areálu Reach.

A pak je tu také Komárkův zájem o nové formy umění, jako je právě to digitální. Vášeň pro něj se u třetího nejbohatšího Čecha zrodila už několik let zpátky, kdy navštívil berlínskou galerii moderního umění.

„Fronta, která se v ní tvořila, připomínala spíše fanoušky, kteří čekají rockovou superstar. Ale bylo to jinak. Přišli se podívat na Refikovo dílo,“ popsal miliardář své první setkání s turecko-americkým umělcem Refikem Anadolem, se kterým krátce nato začal spolupracovat.

Právě na tomto základě vzniklo dílo Dvořák Dreams, které miliardář financoval přes svou společnost 0×Collection, která pro něj díla dlouhodobě vyhledává. Konkrétní částku, za kterou interaktivní umělecký kus vznikl, firma neřekla. Cena jiných děl od Refika Anadola však dosahuje milionů dolarů.

„Náš projekt Gaudí Dreams, který byl v aukci Christie’s, se vydražil za 1,5 milionu dolarů. Vytvořili jsme také projekt NFT s názvem Winds of Yamanava, za který jsme získali 2,5 milionu dolarů pro amazonské domorodé obyvatele,“ uvedl v rozhovoru pro česká média umělec.

Refik Anadol a jeho dílo Dvořák Dreams

  • Umělec Refik Anadol v díle využívá umělou inteligenci k přeměně hudebního odkazu českého skladatele Antonína Dvořáka na multismyslový zážitek.
  • Dvořák Dreams vyvíjel dva roky a do algoritmů AI byly zapracovány Dvořákovy melodie, rytmy, portréty i obrazy měst, která skladatele v jeho životě provázela.
  • Představením ve Washingtonu se Dvořák symbolicky vrátil do Nového světa, kam dorazil v září před 132 lety. V USA, konkrétně v New Yorku, nakonec strávil více než dva roky a napsal zde i jednu ze svých nejslavnějších symfonií Z Nového světa.
  • Premiéry se dílo dočkalo v roce 2023 v září před pražským Rudolfinem.
  • Dvořák Dreams vznikla na objednávku společnosti manželů Komárkových 0xCollection, zabývající se uměním nových médií.
Foto: Allwyn

Americká premiéra digitálního uměleckého díla Dvořák Dreams.

Kromě umělecké hodnoty má digitální umění také investiční potenciál. I to je důvodem, proč se právě tyto kusy v posledních letech stávají stále častěji součástí podnikatelovy sbírky.

Miliardářova umělecká sbírka

„Akvizice významných děl, a to jak současných, tak historických, probíhají velmi rychlým tempem. Jen za posledních několik týdnů jsme získali pět nových děl,“ uvedla kurátorka 0×Collection Elle Anastasiou. Aktuálně podle jejích slov sbírka obsahuje přibližně dvacet pět uměleckých děl.

Jejich celkovou hodnotu lze jen těžko odhadovat. „Hlavním problémem s oceňováním uměleckých děl je fakt, že jejich hodnota velmi kolísá, a proto je velmi těžké určit jedno konkrétní číslo. Například znalci, aukční síně nebo galerie, od každého bychom dostali jinou cenu,“ uvedla v rozhovoru Anastasiou.

+5

V budoucnosti by se mohli lidé podívat nejen na „Dvořákovy sny“, ale i další kousky z Komárkovy sbírky. Tým ze společnosti 0×Colletion totiž připravuje otevření nových prostor, kde by mohly být trvale vystavené.

„Zvažujeme vybudování trvalého ‚domova‘ pro uměleckou sbírku. O detailech ale zatím nemohu mluvit. Nejprve musí padnout rozhodnutí, kde tento prostor vybudujeme. Už nyní ale mohu říci, že v Americe to nebude,“ uvedla kurátorka.

Ve Spojených státech se Karel Komárek nevěnuje jen charitě. Rozrůstá se mu tam i jeho byznysová stopa. Kromě technologií, nemovitostí a továrny na methanol dostal podnikatel do Ameriky také svoje podnikání v oblasti loterie.

Společnost Allwyn, která je součástí skupiny KKCG, koupila provozovatele licence Illinois Lottery, tedy šestého nejlidnatějšího amerického státu.

Doporučované