Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Melinda Gatesová dá miliardu dolarů na boj za rovná práva

Foto: Facebook.com/gatesfoundation/

Bill a Melinda Gatesovi na archivním snímku.

Melinda Gatesová chce podpořit ženy a boj za jejich práva. V deníku New York Times si stěžovala, že její jednoroční vnučka může mít menší práva, než měla ona sama.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miliardářka a filantropka Melinda Gatesová v úterý uvedla, že v příštích dvou letech věnuje jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy Kč) na podporu žen a rovnosti pohlaví po celém světě. Gatesová v polovině tohoto měsíce oznámila, že odchází z pozice spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových, ale dodala, že filantropii se chce věnovat nadále.

„Za téměř 20 let, co vedu kampaně za ženy a dívky, jsem se naučila, že se vždycky najdou lidé, kteří budou tvrdit, že teď není ten správný čas mluvit o rovnosti pohlaví,“ uvedla filantropka v eseji pro list The New York Times (NYT). „Je to frustrující a krátkozraké,“ dodala.

Gatesová popsala, že se cítí být nucena podpořit reprodukční práva v USA po rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2022, který zrušil ústavní právo na potrat. Peníze budou rozdělovány prostřednictvím její společnosti Pivotal Ventures až do roku 2026.

„Nedostatek peněz příliš dlouho nutil organizace bojující za práva žen zaujímat defenzivní postoj, zatímco nepřátelé pokroku přecházeli do ofenzivy. Chci pomoci obnovit rovnováhu sil,“ uvedla Gatesová.

„Když dovolíme, aby tato věc byla tak chronicky podfinancovaná, zaplatíme za to všichni,“ napsala v New York Times. „Ačkoli je to šokující, moje roční vnučka může vyrůstat s menšími právy, než jsem měla já,“ dodala.

Jedním z příjemců grantu je Centrum pro reprodukční práva, které se zasazuje o práva na potrat a v současné době zastupuje 50 žen v soudních sporech proti omezení potratů a dalším opatřením v oblasti reprodukčního zdraví v několika státech. Joung-ah Ghediniová-Williamsová, vedoucí komunikace a marketingu Centra, uvedla, že peníze jsou nyní potřeba více než kdy jindy.

Mezi dalšími příjemci jsou organizace MomsRising, která podporuje ekonomické zabezpečení žen, National Women’s Law Center, která se zaměřuje na právo jako prostředek ke zlepšení rovnosti žen a mužů, a The 19th, neziskové médium věnující se genderovým a politickým zprávám.

Nadace Billa a Melindy Gatesových, kterou manželé společně založili, je jedna z nejvlivnějších humanitárních organizací na světě, za víc než 20 let existence vynaložila přes 50 miliard dolarů (přes bilion korun) na podporu globálních programů zlepšování zdravotní péče po celém světě.

Podpořila například široce uznávané programy zaměřené na vymýcení malárie či dětské obrny, je zastáncem rozšíření očkování v nejméně vyspělých zemích a angažuje se i v boji proti hladu. Vynaložila také peníze na pomoc proti dopadům pandemie covid-19. Gatesová oznámila, že její poslední pracovní den v nadaci bude 7. června.

Miliardáři a mecenáši Bill a Melinda Gatesovi podali v roce 2021 po 27 letech manželství žádost o rozvod. Zavázali se ale, že budou pokračovat ve společné filantropické práci.

Doporučované