Hlavní obsah

Kdo převezme impérium po Murdochovi? Začal soudní spor

Foto: Joe Seer, Shutterstock.com

Rupert Murdoch na snímku z roku 2019 se svou tehdejší, čtvrtou manželkou Jerry Hallovou.

Mediální magnát Rupert Murdoch soudně řeší, kdo z jeho potomků bude po jeho smrti ovládat jeho impérium. Podle jeho původních plánů chtěl práva rozdělit mezi své čtyři děti, nyní však chce, aby se vedení ujal jeho syn Lachlan.

Článek

Ve Spojených státech začala v pondělí soudní bitva o budoucnost mediálního impéria Ruperta Murdocha a jeho rodinného fondu, který má hodnotu 14,9 miliardy liber (444,2 miliardy korun).

Případ staví třiadevadesátiletého Murdocha a jeho čtyři nejstarší děti do sporu o to, kdo po miliardářově smrti získá nejvíce hlasovacích práv a pravomoc ovládat společnosti News Corp a Fox News.

Murdoch se totiž loni rozhodl změnit podmínky svého rodinného fondu, aby zajistil, že jeho nejstarší syn Lachlan zůstane ve vedení jeho novin a televizních sítí včetně The Wall Street Journal a Fox News Channel, uvedl deník The New York Times (NYT), který měl možnost nahlédnout do interních dokumentů.

Svěřenský fond byl původně založen proto, aby po Murdochově smrti získaly jeho čtyři nejstarší děti nad podniky stejnou kontrolu. Pravidla pro nástupnictví byla stanovena v roce 1999, kdy Murdoch přiřadil svým čtyřem nejstarším dětem různá místa ve svých společnostech.

Fond poskytuje rodině osm hlasovacích práv, která mohou využívat k ovlivňování rozhodování ve správních radách News Corp a Fox News. V současnosti Murdoch ovládá čtyři z těchto hlasů, zatímco jeho nejstarší děti mají každé po jednom.

Po Murdochově smrti by měly být jeho hlasy rovnoměrně rozděleny mezi čtyři nejstarší potomky, píše BBC. To by se však nyní mohlo změnit a všechny hlasy by připadly Lachlanovi.

Tento typ svěřenských fondů se obvykle používá mimo jiné za účelem omezení daně z nemovitosti a nelze je měnit bez souhlasu příjemců nebo na základě soudního rozhodnutí, upozorňuje deník The Guardian.

Murdoch se bojí neshod mezi dětmi a změny agendy

Loni na podzim magnát odstoupil z čela mateřské společnosti Fox News a svého mediálního holdingu News Corp, píše NYT. Ve funkci předsedy představenstva společnosti News Corp ho nahradil právě Lachlan. Ten je také výkonným ředitelem společnosti Fox Corp, pod kterou patří také televizní stanice Fox News, vysílací a sportovní síť Fox a řada lokálních televizních stanic.

Své přání změnit fungování fondu zdůvodňuje Murdoch tím, že je to důležité pro zachování hodnoty jeho podniků. Lachlan podle něj totiž zajistí, že si jeho noviny a televizní sítě zachovají konzervativní směr. Tímto rozhodnutím proti sobě postavil své děti Jamese, Elisabeth a Prudence, které se podle NYT spojily, aby změně fondu zabránily.

Nevadský dědický komisař Edmund J. Gorman letos v létě rozhodl, že Rupert Murdoch může svěřenský fond změnit, pokud prokáže, že jedná v dobré víře a výhradně ve prospěch svých dědiců, píše NYT.

V rozhodnutí soudu se uvádí, že Murdoch usiloval o to, aby Lachlan získal trvalou a výlučnou kontrolu nad jeho společnostmi, protože se magnát obával, že nedostatek shody mezi jeho dětmi by mohl ovlivnit strategické směřování v jeho společnostech včetně potenciální změny redakční politiky a obsahu.

Alice Endersová, vedoucí výzkumu ve společnosti Enders Analysis, uvedla pro BBC, že v soudním sporu jde ve skutečnosti o komerční zájmy.

„Řešením by samozřejmě bylo, kdyby sourozenci buď se změnou souhlasili, nebo by je s největší pravděpodobností nějakým způsobem vykoupili, ale cena za jejich vykoupení je astronomická a Lachlan by ji musel vzít na sebe stejně jako Rupert před mnoha lety vykoupil své sourozence,“ sdělila.

Řízení je naplánováno na úterý příštího týdne. Soud ponechal slyšení uzavřená pro veřejnost a většinu dokumentů zapečetil.

Doporučované