Hlavní obsah

Díky dluhopisům by mohli utrácet miliardy týdně. Jak bohatí jsou nejbohatší

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Mohli by utratit miliardy týdně a stejně by nezchudli. Co by se stalo, kdyby nejbohatší z nejbohatších celý svůj majetek investovali do dluhopisů a žili jen z výnosů?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké desetileté dluhopisy mají aktuálně roční výnos 4,23 %. Na první pohled možná nezajímavě nízké číslo. Pokud nakoupíte za tisícovku, za rok si polepšíte o 42 korun. Takzvaně ani pivo v centru Prahy. Co když by je ale nakupovali ti nejbohatší jako jedinou formu investice? Podívejte se ve fiktivním scénáři.

Zahrajme si malou hru. Probudili jste se jako Elon Musk, celý svůj majetek máte investovaný do již zmíněných dluhopisů a inflace je pojem, který svět peněz nezná. Zkuste odhadnout, kolik každý týden můžete utratit, abyste meziročně nezchudli ani o korunu.

Aktuální majetek Elona Muska odhaduje časopis Forbes na hodnotu 215,5 miliardy dolarů. Pokud bychom tuto částku zainventovali, zjistíme, že Musk by mohl denně utratit téměř 25 milionů dolarů (582 milionů korun). Týdně by to byly více než 4 miliardy korun.

Excentrický miliardář není zdaleka sám, kdo by si mohl užívat luxusního života beze strachu z chudoby. Doslova nikdo v první patnáctce nejbohatších by v naší hypotetické situaci nezchudl ani v případě, že by utratil dvě miliardy týdně.

Čeští dolaroví miliardáři by přeci jen v porovnání s nejbohatšími na světě trochu šetřit museli. Renáta Kellnerová, 109. nejbohatší člověk na světě, by denně mohla utratit „pouhých“ 47,81 milionu korun. Desítku nejbohatších Čechů uzavírá Marek Dospiva, ten by každý den mohl nakupovat za téměř 5 milionů korun a pořád by byl „na svém“.

Kellnerová, Komárek a další ale nemusejí koukat za oceán. Pokud nakoupili dluhopisy pro období 2023–2043, mají v letošním roce zhodnocení 5,85 %. To znamená, že Kellnerová by mohla utratit týdně necelou půlmiliardu a Dospiva 47 milionů.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované