Hlavní obsah

Na VŠE kvůli Ševčíkovi rezignovala celá Etická komise

Foto: Seznam Zprávy

Proděkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

aktualizováno •

Všech devět členů Etické komise VŠE se vzdalo hromadně funkcí a svůj krok vysvětlili snahou zachránit pověst školy poškozenou fungováním Národohospodářské fakulty a chováním jejího proděkana Miroslava Ševčíka a lidí kolem něj.

Článek

Rozkol na Vysoké škole ekonomické (VŠE) mezi odvolaným děkanem jedné z fakult Miroslavem Ševčíkem a zbytkem univerzity pokročil do další fáze.

Devět členů Etické komise, fungující jako poradní orgán rektora celé školy, podalo hromadnou rezignaci. Vysvětlují ji jako snahu upozornit na chování Ševčíka a jeho kolegů z  Národohospodářské fakulty, kterou Ševčík dříve vedl a nyní na ní působí jako proděkan.

„Problémem je prohlubování lidského a akademického úpadku Národohospodářské fakulty, jenž ohrožuje dobré jméno Vysoké školy ekonomické v Praze. Na této fakultě se vytvářejí zástupná témata, manipuluje se s informacemi i jednotlivci a objevují se četné osobní útoky a dezinformace,“ uvedli členové komise ve společném rezignačním dopise, který rozeslali ostatním učitelům VŠE.

„Potvrzuju, že to tak je. Ve zbytku bychom ale chtěli odkázat na ten dopis,“ uvedla bez dalších podrobností odstupující předsedkyně komise Lucie Andreisová.

Dokument popisuje vnitřní spory uvnitř školy, které trvají už od odvolání Ševčíka v prosinci 2023. Rektor VŠE Petr Dvořák předtím tehdejšího děkana Národohospodářské fakulty, sympatizanta SPD a ekonomického experta Trikolory kritizoval za nevhodná veřejná vystoupení, jako byla účast na protivládní demonstraci v roce 2022 a následné Ševčíkovo připojení ke skupině lidí usilujících o vniknutí do budovy Národního muzea a stržení ukrajinské vlajky.

Končícím členům komise mimo jiné vadí, že Ševčík se ve svých politických vystoupeních zaštiťuje jménem školy a tím zvedá kredibilitu svých názorů. V dopise bez bližších detailů upozorňují na „nebezpečně toxické pracovní prostředí“, osobní útoky a šíření dezinformací.

Mluvčí Národohospodářské fakulty Daniel Váňa na dopis končících členů etické komise reagoval vlastním prohlášením, podle kterého vedení fakulty kritiku „rezolutně odmítá“ jako „fakticky nepodložené pomluvy a útoky“.

Proti Ševčíkovi se už dříve ozvali také zástupci studentů, zvolení za ně do akademického senátu. V rozhovoru pro SZ Byznys vylíčili jako důvod nespokojenosti pokračující vliv bývalého děkana, špatné řízení fakulty, odchody kvalitních pedagogů a uvadající prestiž absolventů.

Fakultu po odvolání Ševčíka vede jeho blízká kolegyně Adéla Zubíková, pedagogové z fakulty si vedle ní do vedení fakulty zvolili loni právě Ševčíka jako proděkana. Tím se vyhrotil i rozkol se zbytkem školy, která fungování Národohospodářské fakulty kritizuje, ale kvůli akademickým svobodám nemá jak zakročit.

Proti poměrům na Národohospodářské fakultě se tento měsíc oficiálně ozvali děkani a děkanka dalších pěti ostatních fakult. Ve společném písemném vyjádření kritizovali výpady pracovníků fakulty proti Etické komisi a vyzvali děkanku Zubíkovou, aby zjednala nápravu. Ta ale kritiku poté ve svém dopise odmítla.

Studentští delegáti v orgánech školy na rezignaci etické komise reagovali společným prohlášením na Facebooku, podle kterého obsah dopisu podporují a vybízejí vedení školy k „ráznému řešení“. Rektor Dvořák už v minulosti naznačil, že v případě přetrvávajících neshod je jednou z možností i zrušení celé fakulty.

Doplnili jsme odpověď mluvčího Národohospodářské fakulty Daniela Váni.

Doporučované