Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Na místo po Ševčíkovi se hlásí tři lidé, nově i jeho blízká kolegyně

Foto: Seznam Zprávy

Odvolaný děkan Miroslav Ševčík.

Novou favoritkou na post děkana Národohospodářské fakulty VŠE je současná provizorní šéfka Adéla Zubíková. Přihlásila se do konkurzu a pro odvolaného Miroslava Ševčíka by to mohla být výhodná pozice k udržení vlivu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zdlouhavý boj o budoucnost Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické se posouvá do dalšího bodu. Do nového konkurzu na děkana se přihlásili tři lidé zevnitř školy, volby na další čtyři roky se konají už příští týden.

O stálou funkci se uchází stávající provizorní šéfka fakulty Adéla Zubíková, neúspěšný kandidát z minulého kola Zdeněk Chytil a nový adept Pavel Potužák.

Post děkana je volný od prosince loňského roku, kdy ve funkci nuceně skončil dlouholetý šéf fakulty Miroslav Ševčík. Po sérii vzájemných sporů ho odvolal rektor celé VŠE Petr Dvořák s odůvodněním, že Ševčík svými veřejnými výstupy kazí škole pověst.

Ševčík rozhodnutí napadl u soudu, ten se ale zatím k věci samotné nedostal a v únoru jen zamítl Ševčíkův požadavek na odkladný účinek. Odvolání z funkce děkana tedy zatím platí, Ševčík nicméně dál na fakultě působí, vede jednu z jejích kateder a má mezi kolegy velké zastání.

Začátkem měsíce, když učitelský sbor vybíral nové delegáty do akademického senátu, uspěli v pěti případech ze šesti lidé, kteří už v senátu působili dřív a za Ševčíka se stavěli. Další tři zástupce volili do senátu studenti, mezi nimiž naopak kompletně vyhráli propagátoři změny. Výsledek se tedy jeví jako rozkol, kdy učitelé většinově stojí za odvolaným děkanem, ale studenti o něj nestojí.

Nový akademický senát se ujímá funkce až v červnu. Nového děkana či děkanku tak bude v tomto kole vybírat ještě senát starý. Zubíková se jeví jako favoritka, byť v 32 letech by byla patrně nejmladším člověkem na podobné pozici v celém tuzemském vysokém školství.

Doposud vystupovala jako Ševčíkův spojenec, a to ve škole i na veřejnosti. Dříve spolu opakovaně publikovali a díky Ševčíkovi se Zubíková také dostala do vedení fakulty. Od roku 2022 je proděkankou, proto na ni v prosinci po Ševčíkově odvolání přešly provizorně jeho pravomoci. Ve funkci proděkanky ji předloni potvrdili stejní lidé, kteří nyní v senátu budou vybírat regulérního děkana nebo děkanku.

Podle Václava Sosny, jednoho ze tří nových studentských delegátů ve fakultním senátu, má Zubíková „téměř se stoprocentní jistotou“ vítězství jisté. „Aktuálně bych já osobně preferoval jiné kandidáty,“ poznamenal Sosna, zvolený před dvěma týdny jako kandidát, který se otevřeně hlásil k nutnosti nasměrovat fakultu po Ševčíkovi jiným směrem.

VŠE je největší ekonomickou univerzitou v Česku s ročním rozpočtem přes půldruhé miliardy korun. „Ševčíkova“ fakulta je jednou z šesti jejích částí. Dříve platila za první volbu pro studium hospodářské politiky, v posledních letech ale přišla o několik vyučujících s nejlepšími akademickými výsledky a oproti jiným fakultám VŠE také trpí větším úbytkem zájemců o studium.

Před měsícem přišla kvůli chabé vědecké činnosti o pravomoc jmenovat nové profesory. Nově zvolení studentští senátoři, ale i uznávaní ekonomové, kteří z fakulty odešli, vidí důvody právě v osobě Ševčíka a v jeho symbióze s pedagogy, kteří vesměs nevykazují žádnou zajímavou akademickou činnost, ale výměnou za loajalitu na ně ani nejsou kladeny žádné nároky. V situaci, kdy fakulty mají i vůči vedení škol velkou autonomii, tak problémy nemají žádné jednoduché východisko.

„Je tady určitá autokratická mocenská struktura, která drží své pozice, a jak je vidět, drží si je dobře. Fakulta svým způsobem nemá vizi budoucnosti,“ uvedl začátkem měsíce po své první – neúspěšné – kandidatuře na post děkana jeden z uchazečů v prvním kole Zdeněk Chytil. Mezi senátory získal jen jeden hlas, jediný protikandidát Pavel Řežábek z duelu odstoupil kvůli aféře s predátorskými časopisy.

Zubíková na dotazy ohledně své kandidatury nereagovala. Potužák kandidoval před dvěma týdny do fakultního senátu a předtím do senátu celé školy jako Ševčíkův kritik, ale mezi pedagogy na fakultě neuspěl.

Doporučované