Hlavní obsah

Muskova síť X se vyhne evropské regulaci, její vliv v EU je příliš malý

Foto: Evolf, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Sociální síť X, dříve známá jako Twitter, se vyhne nařízení Evropské unie o digitálních trzích. Není dostatečně vlivná pro podnikové uživatele a nesplňuje limitní hodnoty tržeb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na sociální síť X, jež patří Elonu Muskovi, nedopadne nařízení Evropské unie o digitálních trzích (DMA), jehož cílem je omezit vliv technologických gigantů. Podle evropských úřadů je vliv platformy na trhy v Unii příliš malý. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Evropská komise (EK) podle nich zveřejní svá zjištění zřejmě v říjnu.

EU se blíží ke konci vyšetřování platformy, dříve známé jako Twitter. Podle zdrojů závěrem vyšetřování bude, že se na ni nevztahuje DMA. Vyhne se tak řadě požadavků a zákazů stanovených DMA, protože není dostatečně vlivná pro podnikové uživatele a nesplňuje limitní hodnoty tržeb.

DMA stanoví řadu doporučení a zákazů pro technologické firmy. Patří mezi ně vyhledávač Google firmy Alphabet, Safari společnosti Apple, Facebook patřící Meta Platforms či Amazon.com. Cílem je zabránit porušování pravidel hospodářské soutěž technologickými firmami dříve, než upevní svoji pozici na trhu. Pokuty za porušení mohou činit až deset procent celosvětových tržeb, v případě opakovaného porušení až 20 procent celosvětových tržeb.

Související témata:

Doporučované