Hlavní obsah

Monopol Googlu na vyhledávání je protiprávní, rozhodl americký soud

Foto: Shutterstock.com

Firma Google prohrála soud, žalobám ale čelí i další giganti Meta Platforms, Amazon a Apple.

Společnost Google investovala miliardy dolarů do udržení si monopolu, argumentuje soudce s tím, že internetový gigant jednal protiprávně. Rozhodnutí soudu může změnit poměry v byznysu internetových vyhledávačů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký soud rozhodl, že společnost Google jednala nezákonně, aby si udržela monopol na online vyhledávání a související reklamu. Informovala o tom britská stanice BBC.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo v roce 2020 na Google žalobu kvůli tomu, že ovládá asi 90 procent trhu s vyhledáváním na internetu. Google zaplatil podle amerického federálního soudce Amita Mehty z okresního soudu pro District of Columbia miliardy, aby zajistil, že je výchozím vyhledávačem na chytrých telefonech a prohlížečích.

„Google je monopolista a jako takový jednal s cílem si monopol udržet,“ napsal federální soudce Mehta ve svém 277stránkovém rozsudku.

Antimonopolní žaloby a spory společnosti Google

Americká společnost Google (vlastněná firmou Alphabet) provozuje nejpoužívanější vyhledávač na světě, celou řadu oblíbených internetových služeb (Gmail, Google Drive, Google Photos, Google Workspace apod.), vydává prohlížeč Chrome a vyvíjí opensourcový operační systém Android.

Právě ohledně těchto produktů a služeb čelí Google celé řadě obvinění z toho, že zneužívá své monopolní či dominantní postavení na trhu. Google tato nařčení dlouhodobě odmítátvrdí, že tvorbou platforem naopak konkurenceschopnost ostatních firem podporuje.

Přehled významných sporů firmy Google s vyšetřovateli EU a vládou USA:

  • Google služby: V roce 2012 americké úřady zahájily kroky k vyšetřování antimonopolních praktik Google ve vyhledávání a dalších službách. Googlu se podařilo s úřady dohodnout a předejít pokutám tím, že se dohodly na dobrovolné nápravě.
  • Google Shopping: V roce 2010 začala Evropská komise vyšetřovat stížnost týkající se nabízení odkazů na produkty přímo ve vyhledávání Google. V roce 2017 dostal Google pokutu 2,42 miliardy eur (přepočteno na dnešní koruny asi 80 miliard) a v roce 2021 prohrál své odvolání, které podal proti této pokutě.
  • Google Advertising: V roce 2016 Evropská komise společnosti Google vytkla, že zneužívá svého postavení v reklamním systému AdSense a ztěžuje tak uživatelům používání jiných reklamních systémů. Za tyto nekalé praktiky dostal Google v roce 2019 pokutu 1,49 miliardy eur (asi 49 miliard dnešních korun). Google se proti pokutě odvolal.
  • Kartelová dohoda s Apple: v roce 2020 zahájilo žalobu United States v. Google LLC americké ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s několika státními žalobci za to, že se Google potají domluvil s firmou Apple a dalšími mobilními operátory za účelem upevnění své pozice na trhu. Případ se pravděpodobně dostane k soudu až v roce 2023.
  • Digitální reklamy: Podle nových informací bude Google čelit i dalším žalobám, které se týkají zneužití dominantní pozice v reklamách. Uvedli to právní zástupci velkých vydavatelů s tím, že žaloby za více než 25 miliard eur (613 miliard Kč) chtějí podat u britského a nizozemského soudu.

„Společnost Google přišla s mnoha inovativními produkty, které změnily náš život,“ uvedla v roce 2016 komisařka Margrethe Vestagerová. „To však nedává firmě Google právo upírat ostatním společnostem možnost konkurovat a inovovat.“

Rozhodnutí je významným vítězstvím pro federální antimonopolní regulační úřad, který podal další žaloby proti společnostem Big Tech a obvinil je z provozování nezákonných monopolů. Federální regulátoři zažalovali firmu Meta Platforms, která provozuje Facebook a WhatsApp, Amazon.com a Apple Inc.

Rozhodnutí přichází po 10týdenním procesu, ve kterém žalobci obvinili Google, že utrácí miliardy dolarů ročně, aby byl výchozím vyhledávačem pro spotřebitele napříč platformami.

Právníci Googlu hájili společnost tím, že uživatele jejich vyhledávač přitahuje, protože jej považují za užitečný, a že Google investuje, aby byl pro spotřebitele lepší.

„Google vyhrává, protože je lepší,“ řekl právník Googlu John Schmidtlein během závěrečných řečí na začátku tohoto roku.

Podle představitelů státu, kteří Google žalovali, skončí celý případ pravděpodobně u Nejvyššího soudu.

Doporučované