Hlavní obsah

Meta zakázala ruským státním médiím přístup na Facebook i Instagram

Foto: Shutterstock.com

Meta zakázala několika ruským mediálním subjektům přístup k jejím aplikacím.

Ruská státní média se podle společnosti Meta vměšují do zahraničních záležitostí a uplatňují při tom klamavé taktiky. Z toho důvodu Meta zakázala ruskému státnímu holdingu RT přístup k jejím aplikacím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Meta, která vlastní například sociální síť Facebook, oznámila, že zakazuje několika ruským státním médiím přístup k jejím aplikacím. Podle Mety totiž ruské subjekty používají v rámci vlivných operací klamavé taktiky a zároveň se vyhýbají odhalení.

„Po pečlivém zvážení jsme rozšířili naše probíhající zásahy proti ruským státním médiím,“ sdělila společnost. Opatření se má dotknout především mediálního holdingu známého pod zkratkou RT, tedy Rossija Segodňa (anglicky Russia Today, pozn. red.). Pod ten spadá například zpravodajská agentura Sputnik.

„RT a další spřízněné subjekty mají nyní celosvětově zakázán přístup k našim aplikacím za zahraniční vměšovací aktivity,“ uvedla Meta. Očekává se, že zákazy vstoupí v platnost v několika příštích dnech. Ruský mediální holding na vyjádření Mety zatím nereagoval.

Ruská státní média se dostala pod zvýšenou kontrolu kvůli tvrzení, že se snaží ovlivňovat politiku v západních zemích. Meta vlastní vedle Facebooku i sociální síť Instagram, Threads nebo platformu pro zasílání zpráv WhatsApp. Meta tímto krokem stupňuje svou obezřetnost vůči ruským státním mediálním společnostem. Už před dvěma lety společnost přijala jistá opatření vůči ruským médiím, včetně zákazu vysílání reklam a omezení dosahu jejich obsahu.

Spojené státy začátkem tohoto roku obvinily holding RT, že zaplatil firmě z Tennessee deset milionů dolarů (zhruba 226 milionů korun) za „vytváření a distribuci obsahu pro americké publikum se skrytými zprávami ruské vlády“. V obvinění se uvádí, že videa – která často propagovala pravicové narativy o otázkách, jako je imigrace, gender a ekonomika – tajně „upravovali, zveřejňovali a režírovali“ dva zaměstnanci RT.

V návaznosti na to pak americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden oznámil nové sankce proti holdingu RT a obvinil jej, že je „de facto odnoží ruského zpravodajského aparátu“, která se „skrytě snaží podkopávat demokracii ve Spojených státech“. Holding RT přenášel Blinkenovy výroky na síti X živě a označil je za „nejnovější konspirační teorii USA“.

Doporučované