Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Majitelé světových hitů se soudí o autorská práva s umělou inteligencí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Největší světové nahrávací společnosti žalují dvě začínající firmy zabývající se umělou inteligencí. Údajně totiž porušují autorská práva umělců, na jejich díla mají nahrávací firmy práva, píše server BBC.

Článek

Nahrávací společnosti, včetně gigantů v oboru, jako jsou Sony Music, Universal Music Group a Warner Records, žalují společnosti Suno a Udio, které pomocí umělé inteligence generují hudbu. Dopustily se podle nich porušení autorských práv „v nepředstavitelném rozsahu“, píše server BBC.

Jejich software podle žaloby „krade“ skladby a následně generuje podobné melodie. Společnosti proto žádají odškodné ve výši 150 tisíc dolarů za dílo. O žalobách v pondělí informovala Asociace amerického nahrávacího průmyslu (RIAA).

„Hudební komunita přijala umělou inteligenci a už nyní spolupracujeme s odpovědnými vývojáři na vytváření udržitelných nástrojů umělé inteligence, které se soustředí na lidskou kreativitu a dávají umělcům a autorům písní hlavní slovo,“ uvedl v oznámení předseda a generální ředitel RIAA Mitch Glazier.

„Úspěšní však můžeme být pouze tehdy, pokud s námi budou vývojáři ochotni spolupracovat. Nelicencované služby jako Suno a Udio, které tvrdí, že je ‚fér‘ kopírovat celoživotní dílo umělce a využívat ho pro vlastní zisk bez souhlasu a zaplacení, brzdí příslib skutečně inovativní umělé inteligence pro nás všechny,“ dodal.

Společnost Suno uvedla svůj první produkt na trh v loňském roce a podle BBC firma tvrdí, že její nástroj použilo k tvorbě hudby více než 10 milionů lidí. Spolupracuje se společností Microsoft a za své služby si účtuje poplatek. Od svých investorů nedávno získala 125 milionů dolarů.

Udio, nástroj, který vyvinula společnost Uncharted Lab, má za sebou podle BBC také významnou podporu investorů. Proslavila se především tím, že se stala nástrojem pro vytvoření parodické skladby BBL Drizzy.

Žaloba uvádí, že společnosti Suno a Udio vytvářely díla jako „Prancing Queen“, kopii skupiny Abba tak věrnou, že by ji nerozeznal ani skalní fanoušek. Mezi písněmi uvedenými v žalobě na společnost Udio jsou například také skladby jako All I Want for Christmas is You od Mariah Carey nebo My Girl od skupiny The Temptations.

„Motiv je nestoudně komerční a hrozí, že vytlačí skutečné lidské umění, které je podstatou ochrany autorských práv,“ uvedla podle BBC nahrávací studia v žalobách. Neexistuje podle nich nic, co by takové vykrádání ospravedlňovalo.

Snaha o regulaci

Umělá inteligence je v oblasti umění předmětem diskuze a mnoha obav. Objevuje se tak čím dál tím víc pokusů ji nějakým způsobem regulovat. Podle deníku The Guardian se letos v březnu Tennessee stalo prvním státem USA, který přijal zákon na ochranu autorů písní, interpretů a dalších profesionálů v hudebním průmyslu před možným nebezpečím umělé inteligence. Cílem by mělo být zajistit, aby nástroje umělé inteligence nemohly replikovat hlas umělce bez jeho souhlasu.

V dubnu pak více než 200 umělců podepsalo otevřený dopis předložený neziskovou organizací Artist Rights Alliance. V něm vyzvali technologické společnosti, vývojáře, platformy, digitální hudební služby a platformy zabývající se umělou inteligencí, aby přestali využívat umělou inteligenci k porušování a znehodnocování práv umělců.

V minulosti firmy zabývající se umělou inteligencí argumentovaly tím, že použití materiálů je legitimní na základě takzvané doktríny spravedlivého použití, která za určitých podmínek umožňuje využívat díla chráněná autorským právem bez licence, například pro satiru a zpravodajství.

Doporučované