Hlavní obsah

Jak na kotlíkové dotace. Systém se změní, miliardy na výměnu zůstávají

Foto: Vitalii Stock, Shutterstock.com

Na výměnu kotle na uhlí za ekologičtější zdroj tepla má stát přichystané miliardy.

Systém dotací na výměnu starších zdrojů vytápění na tuhá paliva se od září mění. Přinášíme přehled státního příspěvku na výměnu zdroje vytápění, ale i úpravy týkajících se tzv. kotlíkových dotací, které budou platit od září.

Článek

Od prvního září 2024 začne v Česku platit zákaz používání nejstarších kotlů na tuhá paliva, na který se Češi připravují od roku 2012. S výměnou za ekologičtější zdroj vytápění se stát snaží již řadu let pomoci, a to prostřednictvím takzvaných kotlíkových dotací.

Ty mají domácnostem přispět na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy (zařízení obvykle z roku 2000 a starší) za modernější a úspornější systémy, zpravidla tepelná čerpadla. SZ Byznys přináší základní informace o kotlíkových dotacích i přehled změn, které systém v září čekají.

Kotlíkové dotace: K čemu a pro koho jsou

Systém dotací na výměnu starších kotlů na tuhá paliva má za cíl snížit množství emisí, které zdroje spalující například uhlí vypouštějí do ovzduší. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu, které citovalo v tiskové zprávě Ministerstvo životního prostředí, má lokální vytápění domácností na svědomí většinu všech emisí jemných prachových částic v Česku. Dokládá také, že výměna jednoho tisíce starých kotlů na uhlí a dřevo v modelové obci snížila výrazně emise prachu.

Nejvyšší dotace je určena pro domácnosti s nízkými příjmy (senioři, lidé pobírající invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně či lidé pobírající příspěvek na bydlení). Ti mohou získat až 95% dotaci na výměnu starého kotle. Peníze mohou dostat i předem a omezení, která pro ně platí, jsou následující:

Výše kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti

Typ zdroje teplaLimit (Kč)
Tepelné čerpadlo180 000
Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva130 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva130 000

Pro ostatní domácnosti je připravená dotace v rámci programu Nová zelená úsporám na výměnu zdroje vytápění.

Výše dotace na vytápění pro běžné domácnosti:

Zatímco nízkopříjmové skupiny dosáhnou až na 95% dotaci na náklady, pro ostatní domácnosti má stát přichystány miliardy, které pokryjí polovinu nákladů. Nejvyšší částka je opět určena na pořízení tepelného čerpadla.

Typ zdroje teplaRodinný dům (Kč)Bytový dům (Kč / b.j.)
Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva80 00035 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet100 000
Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody100 00050 000
Tepelné čerpadlo vzduch-voda s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody80 00040 000
Tepelné čerpadlo vzduch voda, vzduch-vzduch pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému125 000
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch na vytápění60 00025 000
Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch na vytápění s přípravou teplé vody80 000
Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda pro teplovodní systém vytápění120 00050 000
Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody140 00060 000
Napojení na soustavu zásobování teplem40 00015 000
Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a teplovodním výměníkem45 00035 000
Individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu45 000
Kombinovaná výroba elektřiny a tepla35 000

Jaké dokumenty potřebuji pro získání kotlíkové dotace

Podle státního fondu životního prostředí je třeba k žádosti přiložit:

  • fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla
  • doklad o instalaci a uvedení zdroje do provozu, v případě obnovitelných zdrojů energie vystavený oprávněnou osobou
  • protokol o revizi spalinové cesty podle Vyhlášky č. 34/2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj)
  • zprávu o montáži zpracovanou oprávněnou osobou, popř. výrobcem proškolenou osobou pro instalace plynových kotlů
  • potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle

Jak žádat o dotaci krok za krokem

Nejsnazší cesta ke státní dotaci vede přes Státní fond životního prostředí, do kterého se lze přihlásit pomocí Identity občana. Po registraci a ověření e-mailové adresy se uživatel dostane k přehledu všech svých žádostí a může také založit novou.

Zde si vybere, o jaký dotační titul usiluje. V případě Nové zelené úsporám je třeba vybrat titul s názvem NZU, v tomto případě Rekonstrukce a novostavby rodinných domů. Systém pak vygeneruje formulář, kde je třeba vyplnit číslo účtu a detaily o projektu, jako je jeho stav a místo realizace, parametry projektu, výdaje a přílohy. Nechybí ani možnost zaškrtnout čestná prohlášení, kde žadatel garantuje, že zadané údaje jsou pravdivé, úplné, nezkreslené a žádné nezamlčel.

Kotlíkové dotace od září 2024

Jelikož od září platí zákaz využívání těch nejméně ekologických kotlů na tuhá paliva, mění se také systém dotací na jejich výměnu.

Po prázdninách totiž bude možné získat příspěvek na výměnu všech uhelných kotlů. Jen ve třetí emisní třídě je jich totiž na 60 tisíc. Podle ministerstva je cílem během dekády od spalování uhlí v lokálních kotlích upustit úplně.

Kotlíkové dotace se přesunou pod program Nová zelená úsporám Light a ministerstvo počítá s nižším státním příspěvkem, a to o desítky tisíc. Peníze také nově nebudou rozdělovat kraje, ale Státní fond životního prostředí ČR.

Výše podpory na výměnu kotle od září 2024

Maximální výše státní podpory bude po září nižší, uvádí ministerstvo. Zatím není k mání přesná tabulku, už nyní ale resort tvrdí, že u tepelných čerpadel bude nově maximální podpora při výměně kotle za moderní kotel na biomasu (pelety nebo kusové dřevo) 110 tisíc korun, za tepelné čerpadlo až 150 tisíc korun, případně až 50 000 Kč na lokální zdroje na biomasu. „Nově se nízkopříjmovým domácnostem otevře možnost výhodněji vyměnit i další neekologické zdroje vytápění – kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle,“ vyjmenovává ministr Hladík.

Pro ostatní domácnosti bude maximální výše následující:

  • Tepelná čerpadla 130 000 Kč
  • Pořízení kotle na biomasu 90 000 Kč
  • Na topidla 35 000 Kč

Doporučované