Hlavní obsah

Korejská vláda zajistí, aby se dospělo ke smlouvě o Dukovanech, řekl prezident

Foto: Lukáš Lehotský, Unsplash

Jaderná elektrárna Dukovany.

Mezi americkou společností Westinghouse a jihokorejskou KHNP panuje spor v rámci stavby jaderných bloků v Dukovanech. Westinghouse tvrdí, že KHNP nemá nezbytnou licenci k nabízené technologii.

Článek

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol při dnešním jednání v Praze ujistil českého prezidenta Petra Pavla, že se korejská vláda postará o to, aby proces vedoucí k podpisu smlouvy se společností KHNP o stavbě jaderných bloků v Dukovanech byl hladký. Řekl to na tiskové konferenci po jednání.

Jun Sok-jol do Prahy dorazil zhruba dva měsíce poté, co vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanech má postavit jihokorejská KHNP. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Francouzská firma EDF i severoamerická společnost Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle Westinghouse nemá KHNP licenci k nabízené technologii. Spor mezi oběma společnostmi je dlouhodobý, zabývá se jím mezinárodní arbitráž.

Jihokorejský prezident nevyloučil to, že by KHNP a Westinghouse mohly částečně u Dukovan spolupracovat, podobně jako v minulosti ve Spojených arabských emirátech. Westinghouse se tam podílel na části zakázky KHNP při stavbě jaderné elektrárny Barakah. Pavel věří tomu, že spor se vyřeší. Česko je ale podle něj připraveno i na variantu, že by se tak nestalo.

„Tendr je zároveň obrovskou příležitostí pro náš průmysl. Vysoká míra zapojení našich firem by mohla dosáhnout až 60 procent, a to v oblastech, které s sebou nesou vysoké nároky na rozvoj technologií,“ řekl Pavel. Jun Sok-jol doplnil, že už do fáze projektování bude Česká republika zapojena, spolupracovat země budou i v rozvoji kvalifikovaných pracovníků.

Náklady při aktuálně preferované výstavbě dvou reaktorů v Dukovanech jsou při současných cenách 400 miliard korun. V příštích třech až pěti letech by ovšem ČEZ měl podle rozhodnutí vlády s Korejci jednat také o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně.

Doporučované