Hlavní obsah

Jste dobří vládci domácího rozpočtu? Otestujte se

Foto: Shutterstock.com

Jaká je na konci měsíce vaše finanční bilance? Ušetřili jste, anebo si musíte půjčit?

Myslíte na zadní kolečka? Neutrácíte zbytečně? Dáváte si dost peněz bokem? Redakce Seznam Zpráv a Česká spořitelna pro vás připravily test, jak dobře kontrolujete svůj rozpočet. Vyžaduje to jediné, upřímnost.

Článek

Evropané už musejí sahat hluboko do svých úspor, Irové nebo Poláci by mohli vyprávět. Naproti tomu Češi zůstávají v roce 2024 tak nějak na svém. Podle analytického portálu Evropa v datech dokážeme už druhý rok v řadě ze svých platů v průměru uspořit zhruba 16 procent na horší časy. Nejvíce šetří Němci, celou pětinu svých příjmů.

V žebříčku EU, jehož podkladem je výhradně výše úspor, respektive poměr úspor k příjmům, nyní České republice patří poměrně lichotivá sedmá příčka. Finanční ukazatele je ale vždy nutné posuzovat v širším kontextu. Do něj bude v každém případě patřit také informace, že více než polovina Čechů nemá podle České spořitelny finanční rezervu ani na tři měsíce dopředu. Takže každý druhý z nás vlastně není vůbec připraven na nečekaný finanční výdaj nebo na delší výpadek příjmu.

Evropské statistiky jsou ale jedna věc a to, jak to na konci měsíce vypadá právě u vás doma, je věc druhá.

Redakce Seznam Zpráv pro vás proto ve spolupráci s odborníky z České spořitelny připravila malý test. Odpovězte upřímně na pár otázek mířících na oblast správy vašich osobních financí. Uvidíte, jak by vaši situaci ohodnotili experti na osobní a rodinné finance a možná se vám dostane i užitečné rady. Ty jsou z pochopitelných důvodů sice hodně obecné, na druhou stranu ale udržování zdravého rozpočtu domácnosti má pár pravidel, která platí vždy a pro každého.

Ke konci letošního května měli Češi uloženo v peněžních ústavech 2,6 bilionu korun. Celá polovina z toho ale leží na běžných účtech, které nenesou žádné zhodnocení.

To rozhodně nevypadá jako pochvala za ekonomicky zralé uvažování. Češi se ale o lepší zhodnocení svých prostředků snaží stále více. „Meziročně vzrostl počet nových investorů do podílových fondů o více než 40 tisíc na celkových 628 tisíc investorů. A objem investic meziročně narostl téměř o pětinu,“ popsala situaci analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová.

Jak se svými úsporami nakládáte vy?

Doporučované