Hlavní obsah

Italská vláda chce zvýšit turistickou daň, hoteliéři jsou proti

Foto: Kirk Fisher, Shutterstock.com

Italské Benátky. Ilustrační fotografie.

V některých italských městech se momentálně platí turistická daň v maximální výši pěti eur. Tamní vláda chce ale poplatek zvýšit, v některých místech by mohla vyjít až na 25 eur. O návrhu se bude ještě jednat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská vláda se chystá výrazně zvýšit turistickou daň, která se platí při pobytech v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních. Maximální sazba daně by mohla vystoupat na 25 eur za osobu a noc, což odpovídá zhruba 625 korunám. Píše o tom italský tisk, podle kterého má již kabinet připravené paragrafované znění novely zákona. S návrhem nesouhlasí hoteliéři. Podle ministerstva pro turismus se bude o návrhu ještě jednat.

V současnosti se v části italských měst platí turistická daň v maximální výši pěti eur za osobu a noc. Sazba může činit až deset eur za osobu a noc v Římě. Podle nové vládní úpravy by se sazba odvíjela od ceny ubytování. Při ceně ubytování pod 100 eur by daň činila pět eur, u nejdražších pobytů s cenou nad 750 eur by mohla činit až 25 eur. Konkrétní výši by si radnice mohly určit samy.

Vybírat turistickou daň by podle navrhované úpravy mohla všechna italská města. V současnosti tak může daň vybírat zhruba 1000 z 8000 italských obcí. Těm daň každoročně přináší přes 700 milionů eur.

S návrhem nesouhlasí sdružení hoteliérů. „Nejsme bankomaty radnic,“ uvedlo sdružení Confindustria Alberghi. Asociace uvádí, že například u pokojů s cenou mírně nad 100 eur by se výrazně zvýšila daňová zátěž, jelikož by turistický odvod činil až deset eur za osobu a noc.

Vláda ale ujišťuje, že ještě není nic rozhodnuto. „Dialog (o zvýšení daně) bude pokračovat v září,“ uvedlo ministerstvo pro turismus. O záležitosti chtějí také ještě jednat města, prohlásilo v úterý jejich sdružení Anci.

Doporučované