Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jak se počítá invalidní důchod: Roli hraje zdraví i doba pojištění

Foto: Shutterstock.com/Roman Zaiets

Pro lidi, kteří skončili na kolečkovém křesle, je připravena finanční pomoc v podobě invalidního důchodu.

Invalidní důchod v Česku pobírá přes 400 tisíc lidí. Výše státní pomoci je rozdělená na tři stupně invalidity podle vážnosti zdravotních omezení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V životě každého hrozí, že ztratí schopnost vykonávat své zaměstnání. Ať už to je v důsledku chronického onemocnění, nebo vážného úrazu, pokud splňujete určité podmínky, máte od státu nárok na invalidní důchod. Redakce SZ Byznys přináší detaily celého systému.

Podle Českého statistického úřadu aktuálně pobírá invalidní důchod přes 400 tisíc Čechů. Ti všichni dostávají od státu pravidelný finanční příspěvek, který jim má usnadnit život.

Kdy má člověk nárok na invalidní důchod

Pro získání invalidního důchodu musí člověk splnit určité podmínky. Tou první je zjištění invalidity na základě posouzení zdravotního stavu.

Další podmínkou je potřebná doba pojištění z období před vznikem invalidity. Ta se nevyžaduje, pokud invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Délka potřebné doby pojištění se odvíjí od věku člověka:

  • do 20 let věku méně než jeden rok doby pojištění pro nárok na invalidní důchod,
  • od 20 let do 22 let jeden rok,
  • od 22 let do 24 let dva roky,
  • od 24 let do 26 let tři roky,
  • od 26 let do 28 let čtyři roky,
  • nad 28 let pět roků.

Potřebná doba pojištění se určuje z období před vznikem invalidity a u pojištěnců starších 28 let se počítá z posledních 10 let před vznikem invalidity. Pro pojištěnce nad 38 let je podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod splněna, pokud byla tato doba získána v posledních 20 letech před vznikem invalidity, přičemž požadovaná doba pojištění činí 10 let.

Stupně invalidity

Jednotlivé stupně invalidity závisí na poklesu pracovní schopnosti člověka.

  • Invalidita I. stupně: pokles pracovní schopnosti o 35–49 %
  • Invalidita II. stupně: pokles pracovní schopnosti o 50–69 %
  • Invalidita III. stupně: pokles pracovní schopnosti minimálně o 70 % a více

Jaká je výše invalidního důchodu

Invalidní důchod se skládá ze dvou částí, výměry základní a výměry procentní. Základní výměra je stejná pro všechny, určuje ji zákon o důchodovém pojištění a činí 10 % průměrné mzdy měsíčně (zhruba 4400 Kč). Ta procentní se odvíjí od délky pojištění, příjmů před vznikem invalidity a také od stupně invalidity. K době pojištění se navíc přičítá dopočtená doba, což je časové období od vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení potenciálního důchodového věku.

Procentní výměra invalidního důchodu se určuje podle procentní sazby za každý celý rok pojištění v závislosti na stupni invalidity:

  • u invalidního důchodu pro invaliditu prvního stupně činí 0,5 % z výpočtového základu,
  • u invalidního důchodu pro invaliditu druhého stupně činí 0,75 % výpočtového základu,
  • u invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně 1,5 % výpočtového základu.

Do doby pojištění se pro výpočet důchodu počítají také náhradní doby pojištění, například doba péče o dítě. Přesnou výši důchodu stanovuje Česká správa sociálního zabezpečení, nejnižší invalidní důchod, který je v roce 2024 možné obdržet, je 5170 korun.

Jak se posuzuje invalidita

Po podání žádosti o důchod je nutné posoudit váš zdravotní stav a jeho vliv na schopnost pracovat. Posudkový lékař z Institutu pro posuzování zdravotního stavu (IPZS) zajistí základní vyšetření u lékaře uvedeného v žádosti. Poté si u něj domluvíte termín vyšetření.

Do 15–20 dnů po podání žádosti je možné také předložit další lékařské zprávy dle vlastního uvážení. Následně se vyplňuje profesní dotazník, který kromě subjektivního hodnocení zdravotního stavu a jeho vlivu na vaši pracovní schopnost obsahuje informace o vašich kvalifikacích, pracovních zkušenostech a dřívějších zaměstnáních. Posudkový lékař při tvorbě posudku vychází z kompletní zdravotnické dokumentace.

Jak často se přezkoumává invalidní důchod

Zdravotní stav zpravidla není neměnný. V průběhu času může docházet k jeho změně, a proto je třeba při uznání invalidity stanovit datum kontrolní lékařské prohlídky. Ta se podle tiskové mluvčí ČSSZ Jitky Drmolové stanoví v případech, kdy lze očekávat zlepšení zdravotního stavu. S takovým zlepšením se pak může pojit například snížení stupně invalidity nebo její úplné oduznání.

V případě spolehlivě zjištěných zdravotních stavů trvalého charakteru, kdy nelze očekávat významné zlepšení, se stanovuje trvalá platnost posudku. To ale podle Drmolové neznamená, že nemůže být vyvolána kontrolní lékařská prohlídka, pokud je k ní významný podnět.

Důchody v Česku

V Česku existují čtyři druhy důchodů. Podívejte se na detaily o každém z nich, a to včetně způsobu, jak o peníze požádat.

Kolik si může invalida vydělat při práci a kolik hodin může pracovat

Při pobírání invalidního důchodu je možné pracovat, často je to dokonce nutné. Invalidní důchod totiž mnohdy nestačí na pokrytí základních potřeb, jako jsou náklady na bydlení a stravu. Lidé s invalidním důchodem 1. a 2. stupně zároveň musí platit sociální pojištění. Zdravotní pojištění za osoby s invalidním důchodem všech tří stupňů hradí stát.

Výše přivýdělku není nijak limitovaná, stejně jako rozsah práce nebo druh pracovního poměru. Můžete také podnikat. Neměli byste ale pracovat víc, než je limit vaší pracovní neschopnosti, v takovém případě totiž ČSSZ může váš důchod zastavit. Vykonávaná práce by tím pádem měla být úměrná zdravotnímu stavu či postižení.

Související témata:

Doporučované