Hlavní obsah

Inflace podle analytiků v srpnu zpomalila, přiblížila se dvěma procentům

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrace.

Česko se v letech 2022 a 2023 potýkalo s dvoucifernou inflací, pod deset procent se dostala loni v červnu. Letos v lednu skokově klesla na 2,3 procenta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Meziroční inflace v srpnu zřejmě zpomalila a přiblížila se ke dvěma procentům, možná se dokonce poprvé v tomto roce dostala pod ně. Předpokládají to analytici oslovení ČTK i prognóza České národní banky (ČNB). Analytici ovšem upozorňují, že odhad je zatížen nejistotou kvůli rozkolísanému vývoji cen potravin. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o srpnové inflaci v úterý.

„V průběhu srpna jsme se oproti předchozímu měsíci těšili ze zlevňujících pohonných hmot, oděvů a obuvi a nepatrně směrem dolů pravděpodobně zamířily i potraviny. Naopak ve zdražování zřejmě pokračovaly oddíly rekreací a kultury, stravování a ubytování. Přibližnou stagnaci pak čekáme od cen v kategoriích bydlení a také vybavení pro domácnost. V souhrnu podle nás meziměsíční růst cenové hladiny dosáhl nepatrných 0,05 procenta, což by v meziročním srovnání znamenalo inflaci přesně na cíli centrální banky, tedy na dvě procenta,“ sdělil ČTK hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Mírně optimističtější jsou analytici Raiffeisenbank. „Očekáváme, že meziroční inflace v srpnu poklesla z 2,2 procenta na 1,9 procenta, přičemž po delší době měly na inflaci pozitivní vliv klesající ceny pohonných hmot. Ceny potravin se dle našeho odhadu snížily podobným tempem jako v červenci, nelze ovšem vyloučit ani jejich výraznější pokles. V takovém případě by inflace byla výrazněji stlačena pod inflační cíl,“ uvedli.

Zároveň upozornili, že vykázaná inflace se v posledních měsících často lišila od očekávání finančního trhu, a to zejména kvůli rozkolísanému vývoji cen potravin. „Jejich ceny se často vzdalují běžným sezonním vlivům i v souvislosti se snížením DPH z 15 procent na 12 procent, ale také klesajícími cenami v zemědělské výrobě, konkurenčním bojem a rovněž stále relativně opatrnějším přístupem spotřebitelů. Veškeré predikce jsou tak zatíženy značnou mírou nejistoty,“ uvedli analytici Raiffeisenbank.

Makroekonomická prognóza ČNB z počátku srpna předpokládá, že inflace v minulém měsíci zpomalila na 1,7 procenta. V září ale podle centrální banky tempo růstu spotřebitelských cen znovu vzroste na 2,2 procenta meziročně. Podobné očekávání mají i další odborníci.

Doporučované