Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Index: Suroviny pro typickou snídani zdražily za rok o dvě třetiny

Ilustrační foto.

Náklady na suroviny, z nichž se v Česku skládá typická snídaně, stouply meziročně o 66 procent. Důvodem je výrazný nárůst cen kakaa a vepřového masa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ceny základních potravin pro snídaně vzrostly meziročně o dvě třetiny a překonaly celkovou meziroční inflaci, která činila 2,9 procenta v ČR za stejné období. Vyplývá to z indexu Breakfast Commodity, který připravila investiční platforma eToro.

Suroviny v indexu reprezentovaly nejčastější ingredience ke snídani jako pečivo se šunkou, k tomu typické ranní nápoje, tedy čaj, káva, džus, a sladkou variantu, sladké pečivo s čokoládovou náplní nebo ovesnou kaši s mlékem či jogurtem.

„Naznačuje to, že čeští spotřebitelé budou zřejmě čelit dalším cenovým tlakům,“ uvedl stratég pro globální trhy společnosti eToro Ben Laidler. Ceny základních potravin podle něj zažily od pandemie covidu-19 a napadení Ukrajiny Ruskem obrovské výkyvy. „Zatímco některé z těchto tlaků v dodavatelském řetězci polevily, extrémní počasí a nemoci na jihu světa způsobily zvýšenou rozkolísanost cen některých klíčových potravin k přípravě snídaně. Loni byla nejvíce postižena úroda kakaa, pomerančů a kávy. Mnoho producentů nyní pracuje na sníženou kapacitu a podle možností se obrací k rezervním zásobám,“ řekl.

Prudké cenové rozdíly, které jsou u surovin potřebných k přípravě snídaně, mohou podle něj začít ovlivňovat chování spotřebitelů. Ceny některých snídaňových položek, jako je pšenice a mléko, totiž klesají, zatímco jiné položky, jako jsou pomerančový džus, kakao a káva, dosahují rekordních hodnot.

Související témata:

Doporučované