Hlavní obsah

Fitch zhoršila výhled ratingu Francie kvůli dluhu a politickým rizikům

Foto: Úřad francouzského premiéra

Francouzský premiér Michel Barnier (vpravo) přebírá svůj úřad, snímek ze září 2024.

Agentura Fitch zhoršila výhled hlavního ratingu Francie ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to vyšším zadlužením, ale také politickými riziky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila výhled hlavního ratingu Francie ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to vyšším zadlužením, ale také politickými riziky. Agentura o tom v pátek informovala v tiskové zprávě. Francie má u této agentury hlavní rating na stupni AA-, který zůstává v platnosti.

„Fiskální deficit předpokládaný na letošní rok staví Francii do horší výchozí fiskální pozice. Očekáváme nyní širší fiskální deficity, které povedou k prudkému nárůstu vládního dluhu, a to na 118,5 procenta HDP do roku 2028,“ uvedla ratingová agentura.

Francouzské veřejné finance se letos prudce zhoršily. Daňové příjmy zaostávají za očekáváním a výdaje je převyšují, takže Francii po zhoršení výhledu hrozí i faktické snížení ratingu, uvedla agentura Reuters. Vláda ve čtvrtek představila rozpočet na příští rok, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí o 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč) prostřednictvím škrtů ve výdajích a zvýšením daní zaměřených na bohaté a na velké podniky.

„Rozpočet na rok 2025, který jsme právě představili, odráží odhodlání vlády nasměrovat veřejné finance na lepší cestu a dostat dluh pod kontrolu,“ uvedl v prohlášení ministr hospodářství a financí Antoine Armand. Fitch ale poznamenává, že tuto snahu komplikuje vysoká politická roztříštěnost a menšinová vláda.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Doporučované