Hlavní obsah

Zvrat v Liberty Ostrava. Správce vybral nabídku od miliardáře Strnada

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Liberty Ostrava. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Miliardář Jaroslav Strnad dal podle insolvenčního správce Liberty Ostrava nejvýhodnější nabídku na zajištění provozu padlé ocelárny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Insolvenční správce zkrachovalých hutí Liberty Ostrava vyhodnotil jako nejvýhodnější nabídku na další provoz rourovny a válcovny tu, která přišla od firmy Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada.

Strnadova firma jednala s Liberty několik měsíců. Hutě však v červenci překvapivě jako partnera pro zajištění části provozu vybraly neznámou polskou firmu Donquixote s vazbami do Kazachstánu. Tento krok však vzbudil pochybnosti věřitelského výboru Liberty.

Poté, co soud odstavil stávající vedení Liberty od vlivu na řízení firmy, tak správce obnovil jednání se Strnadem a dalšími zájemci. O provoz části Liberty se zajímala též skupina Moravia Steel, do níž patří Třinecké železárny.

„Bylo velmi důležité vybrat nejlepšího a důvěryhodného partnera, který nejlépe splňuje naše požadavky. Vybraný partner poskytne částku ve výši okolo dvou až tří miliard korun pro tolling (forma financování, pozn. red.) a úvěrové financování více než 500 milionů korun pro pokrytí provozních nákladů podniku,“ uvedl insolvenční správce Liberty Šimon Peták.

Strnadova CE Industries začlenění do financování části provozu Liberty potvrdila.

„Zapojení CE Industries do pomoci strategickému hutnímu podniku je náročný, ale prestižní projekt, který bude mít přínos pro celý Moravskoslezský kraj,“ sdělil mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Tolling jako financování firem v potížích

Tolling se využívá jako způsob financování firem, které čelí problémům. Ve zjednodušené podobě to funguje následovně:

  • tollingová firma uzavře smlouvu s výrobcem v potížích
  • tollingová společnost koupí od dodavatelů materiál a energie potřebné k výrobě
  • výrobce v potížích z materiálu nakoupeného tollingovou firmou vyrobí hotové produkty
  • tollingová firma následně prodá výrobky odběratelům
  • výrobce v potížích dostane od tollingové společnosti zpracovatelskou odměnu

„Věříme, že toto rozhodnutí přinese udržitelnost výroby v rourovně i ve válcovnách plochých výrobků a zejména pak stabilitu pro zaměstnance, kteří zde pracují a současně také pro ty zaměstnance, kteří budou zajišťovat obslužné činnosti na těchto závodech,“ reagovala Kateřina Zajíčková, ředitelka Liberty pro komunikaci a vnější vztahy.

Na výběru partnera pro Liberty se podílela poradenská společnost PwC.

„Rourovny a válcovny jsou dvě klíčové části podniku. Je v nich aktuálně největší hodnota a zároveň potenciál pro budoucího vlastníka. S tím souvisí i velké množství práce, kterou je nutné odvést,“ řekl partner v PwC Petr Smutný.

Zatímco o provoz rourovny a válcovny v Liberty je zájem, tak budoucnost samotné výroby surového železa ve vysokých pecích je nejistá. Nikdo ze zájemců o provoz válcovny a rourovny zatím podle dostupných informací o provoz takzvané prvovýroby zájem neprojevil.

Aktualizovali jsme v celém rozsahu.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Redakce SZ Byznys dění okolo Nové huti ze skupiny Liberty podrobně sleduje. Nejdůležitější články k tématu jsou k dispozici v níže uvedeném přehledu:

Doporučované