Hlavní obsah

Zbrojovku Brno koupila místní hospodářská komora. Peníze potečou z Prahy

Foto: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia

Fanoušci Zbrojovky Brno. Ilustrační foto.

Trápící se brněnský klub chtějí zachránit investoři pod vedením pražského právníka Jaroslava Havla. Do Zbrojovky plánují nalít stovky milionů korun a postoupit s ní do první ligy.

Článek

Sága tradičního fotbalového klubu Zbrojovky Brno má nečekané rozuzlení. Novým majitelem s 95procentním vlastnickým podílem se v pondělí stala Regionální hospodářská komora Brno. Ta však počítá s tím, že peníze do klubu přinese strategický partner, investiční společnost OneCap.

„Jejími akcionáři jsou Jaroslav Havel, Kateřina ZychováJan Mynář. Patrioti se mohou zamračit, že je to nějaká pražská investiční skupina. Jaroslav Havel, což je hlavní akcionář a majitel známé advokátní kanceláře Havel & Partners, ale bydlí v Brně-Žebětíně,“ řekl v úterý novinářům předseda představenstva hospodářské komory Ladislav Chodák.

Podle informací SZ Byznys koupil právník a investor Jaroslav Havel v brněnské části Žebětín před několika lety dům, který nechal kompletně přestavět. Jeho společnost Neptison, která je jedním ze společníků firmy OneCap Projekt 01 (samotnou firmu OneCap obchodní rejstřík nezná), je nicméně registrovaná v Praze.

„Podnikáme v Praze, v Brně i Bratislavě. V Praze i v Brně jsme jednička na trhu, v Brně zaměstnáváme asi 250 lidí. Já žiju střídavě ve všech těchto městech,“ řekl Havel SZ Byznys.

Většinový podíl ve Zbrojovce měl nejprve od dosavadního majitele Václava Bartoňka koupit šéf hokejové Komety Brno Libor Zábranský. Poté, co podepsal smlouvu o převodu akcií, ale Regionální hospodářská komora coby minoritní akcionář využila předkupní právo a podíl koupila ona.

„Cena pro Libora Zábranského byla velmi nízká, proto se to děje tímto způsobem prostřednictvím komory. Kdyby chtěli noví investoři koupit klub napřímo, asi by museli zaplatit víc,“ řekl SZ Byznys zdroj obeznámený s detaily transakce, který si nepřál být jmenován.

Budoucí šéf Zbrojovky: Chceme první ligu

Majoritní investor, právník Jaroslav Havel, považuje Zbrojovku za klub s největším potenciálem v Česku. „Dívám se na to naprosto pragmaticky. Pokud chcete investovat v tomto oboru, potřebujete elitní sportovně manažerský tým, který tomu rozumí. Ten máme připravený,“ říká Havel. „Máme i expertizu v marketingu a také špičkový obchodní tým. Je to zajímavá příležitost,“ dodává.

Komora nějakou dobu zůstane většinovým vlastníkem klubu, čas na prodej jejího podílu novým investorům přijde podle Chodáka později. „Převod podílu proběhne, až budeme mít jistotu, že je tam všechno v pořádku,“ řekl Chodák SZ Byznys.

Valná hromada Zbrojovky Brno svolaná na 16. září by měla zvolit nové představenstvo klubu. Generálním ředitelem by se měl stát přímo jeden z investorů, krizový manažer Jan Mynář.

„Brno je jedna z největších příležitostí v českém fotbale. Já se na Zbrojovku dívám manažersky jako na firmu, která má produkt, tedy fotbal, a ten produkt musí být co nejlepší, musí být funkční. My si myslíme, že z pohledu investora s tím máme bohaté zkušenosti,“ řekl Mynář SZ Byznys.

Do brněnského klubu, který je po osmi kolech aktuálního ročníku druhé nejvyšší fotbalové soutěže na dvanáctém místě s osmi body, plánují investoři podle Mynáře vložit stovky milionů korun. V klubu zároveň skončí dosavadní šéf a sportovní manažer Zdeněk Psotka.

Nové vedení chce v zimním přestupovém období do klubu přivést posily a zaútočit na postup do nejvyšší soutěže. „Nevím, jestli je to vůbec matematicky možné ještě v tomto ročníku. Primárním cílem je postavit tým pro první ligu a nejpozději v příští sezoně do ní postoupit,“ říká Mynář.

Doporučované