Hlavní obsah

Zaměstnanci Liberty budou muset odstupné vymáhat, tvrdí odbory

Foto: Liberty Ostrava

Ilustrační foto.

„Pozitivní zprávy nemáme pro zaměstnance v podstatě žádné,“ oznámili odboráři Liberty Ostrava po jednání s vedením firmy. Většinu lidí čeká výpověď a o odstupné se budou muset zřejmě soudit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zaměstnanci Liberty Ostrava zřejmě budou muset odstupné vymáhat prostřednictvím insolvenčního správce. Novinářům to řekli odboráři po úterním jednání s českým vedením zadluženého hutního podniku, které se týkalo hromadného propouštění.

Zástupci odborů se shodli na tom, že pro zaměstnance po jednání nemají dobré zprávy. Výpovědi by měl podle nich podnik rozdat v srpnu, ještě v září a v říjnu ale lidé budou muset chodit do práce. Hrozí přitom, že za tyto měsíce nedostanou mzdu.

„Pozitivní zprávy nemáme pro zaměstnance v podstatě žádné. Bohužel šli jsme s otázkami, ale odcházeli jsme ne se všemi odpověďmi. Nad těmi zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, tak pořád je to, že budou ve výpovědní době stále zaměstnanci hutě, ale přesto budou vědět, že až do konce října nebudou dostávat mzdu. Budou vědět, že nedostanou odstupné, ale že si o něj budou muset žádat vlastně v konkurzu,“ uvedl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Podle něj má většina pracovníků podle kolektivní smlouvy nárok na devítiměsíční odstupné. Slanina řekl, že odbory žádaly o to, aby zaměstnanci měli ve výpovědích napsané, že po celou výpovědní dobu budou tzv. na překážkách na straně zaměstnavatelů.

„Aby je v tu dobu zaměstnavatel nezval do práce, aby si tím pádem mohli dělat rekvalifikace, někde se zaučovat, a mohli fungovat, jako by už skoro nebyli zaměstnanci firmy,“ uvedl Slanina. Doplnil, že zaměstnavatel to vzal jako podnět, s nímž se pokusí pracovat. Podle Slaniny ale stále existuje část zaměstnanců, u nichž zaměstnavatel přítomnost na pracovišti bude požadovat. Jde například o lidi z koksovny, která se nyní odstavuje.

Předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica dodal, že končit má 2300 zaměstnanců, ale přes 600 z nich už podalo výpovědi. „Zůstává tak 1700 lidí, kteří spadnou do insolvenčního vypořádání. A já nejsem přesvědčený, že firma na to bude mít peníze, aby se slušně zachovala k zaměstnancům,“ řekl. Šance na řádné vyplacení odstupného bez nutnosti jeho vymáhání je podle něj nulová. Mnoho lidí přitom podle něj pracuje v hutích desítky let.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Redakce SZ Byznys dění okolo Nové huti ze skupiny Liberty podrobně sleduje. Nejdůležitější články k tématu jsou k dispozici v níže uvedeném přehledu:

Doporučované