Hlavní obsah

Zádrhel darovaných tramvají na Ukrajině. Na místě jim musí vyměnit podvozky

První čtyři tramvaje dnes, další várka za deset dnů. Šéf pražského dopravního podniku Petr Witowski o daru pro Ukrajinu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

První čtyři tramvaje, které dopravní podnik věnoval na Ukrajinu, dorazí do Charkova za dva dny. Bezpečnostní rizika řeší ukrajinská strana, stejně tak dobu, kdy je bezpečné do oblasti vyrazit, řekl ředitel podniku Petr Witowski.

Článek

První čtyři tramvaje, věnované Prahou, už jsou naložené na kamionech. Ve čtvrtek večer zamíří přes Ostravu a Polsko na ukrajinské hranice. Zhruba za dva dny pak dorazí do Charkova.

„Bezpečnostní rizika neřešíme my, ta si řeší ukrajinská strana, takže i načasování toho, kdy která část dodávky odejde, je čistě na ukrajinské straně,“ řekl generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski.

Celkem 20 tramvají a dva autobusy darují Ukrajině hlavní město a pražský dopravní podnik. Tramvaje budou jezdit v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický.

„Další várka by měla jít zhruba za 10 dní. Co se týče těch ostatních, tak to skutečně záleží na ukrajinské straně, jak ona si vyhodnotí rizika, která s přepravou i demontáží a montáží souvisí,“ doplnil Petr Witowski.

+10

Předávka vozů proběhne za pomoci neziskové organizace Člověk v tísni. Vozy jsou sice provozuschopné, budou ale muset projít úpravou.

„Na Ukrajině je jiný rozchod kolejí, takže na tramvaje budou muset tamní technici namontovat jiné podvozky,“ vysvětlil.

Na kancelář pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se s žádostí o pomoc obrátil přímo starosta Charkova Igor Těrechov. Řada vozů veřejné dopravy byla zdemolována během ruských útoků na město.

Reklama

Doporučované