Hlavní obsah

Začíná další ročník soutěže EY podnikatel roku. Elitní klub čeká

Foto: EY, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Česko hledá EY Podnikatele roku. Vítěz bude zemi reprezentovat na celosvětovém finále v Monacu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hledá se další EY Podnikatel roku. Tedy osobnost, která doplní elitní klub, ve kterém jsou například majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza, zakladatel Linetu Zbyněk Frolík, zakladatel rohlíku Tomáš Čupr nebo král 3D tisku Josef Průša. Přihlášky do jubilejního 25. ročníku je možné podávat do 18. října.

V České republice se soutěž koná od roku 2000 a jejím úplně prvním vítězem se stala Kateřina Janků z Moravia IT. V pořadí třetí ročník soutěže pak ovládl zakladatel Isolit Bravo Kvido Štěpánek. „Bylo to prima, byla to úplně jiná doba, než je dnes. Dnes už soutěží jiné váhy. Určitě to ale hodnotím pozitivně, měl jsem na výhru jen pozitivní reakce a velký ohlas to mělo i u nás ve firmě. Bral jsem to tehdy hlavně jako ocenění nás všech. Podíval jsem se i na světové finále do Monte Carla a to bylo impozantní,“ vzpomíná Štěpánek.

Podle majitele Koh-i-nooru Břízy soutěž jednoznačně pomohla ve zvýraznění a upevnění pozice značky Koh-i-noor na trhu v České republice. A podobně mluví i další osobnosti, které v soutěži uspěly.

Elitní klub

Od té doby soutěž vygenerovala vítěze, jako jsou Zbyněk Frolík, Radim Jančura, Pavel Juříček, Janis Samaras, Jiří Hlavatý, nebo poslední vítěz Sotirios Zavalianis ze zdravotnického holdingu AKESO.

„Historie soutěže je velmi bohatá a během těch let vidíme, jak se podniky i podnikatelé vyvíjeli. Dá se říct, že poskytují čím dál komplexnější služby, vyrábí komplexnější produkty,“ říká Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY s tím, že dnešní podnikatelé mají i velký zahraniční přesah.

EY Podnikatel roku

  • Prestižní světová soutěž podnikatelů pořádaná poradenskou společností EY od roku 1996 ve Spojených státech a od roku 2000 i v Česku.
  • Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se EY Podnikatel roku pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.
  • Porota každoročně oceňuje podnikatele v několika kategoriích, nejprve v regionálních a následně v národních kolech. Český Podnikatel roku pravidelně reprezentuje Českou republiku na mezinárodním finále v Monte Carlu, kde je vyhlašován Světový podnikatel roku.
  • Přihlášky do soutěže je možné zasílat do 18. října prostřednictvím webu www.ey.com/cs
  • Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Lídři a vítězové se sice mění, pravidla soutěže ale zůstávají. Cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Rozhodují nejenom tvrdá byznysová čísla, ale i osobnost a příběh. Vítěze vybírá odborná porota složená hlavně z vítězů minulých let.

V ní už dvacet let sedí i vítěz z roku 2003 zakladatel společnosti Linet Zbyněk Frolík. „Za tu dobu se sice formální, mezinárodně platná pravidla nezměnila, ale výrazně se každoročně posouvala kvalita i výkonnost českých podnikatelů. Také byla zavedena řada dalších „českých“ hodnoticích podpůrných kritérií. I diskuze o výsledném vítězi je postupně složitější vzhledem k tomu, že je stále těžší porovnávat rychlý růst podnikatelů v technologických firmách s výkonností podnikatelů v klasickém průmyslu či obchodu. A k tomu bychom chtěli do hodnocení promítnout i morální profil podnikatele, ekologickou stopu, společenský dopad či mezinárodní rozměr,“ říká Frolík.

Sebejistá generace

Právě mladá generace má podle něj dnes velký mezinárodní úspěch v technologických oborech. „Je tu ale i další generace, což jsou nástupci otců zakladatelů firem, která podniky dále rozvíjí. Osobně vnímám mladou generaci jako sebejisté a ambiciózní lidi s neotřelými nápady a inovacemi,“ říká Frolík.

„Současná generace nastupujících podnikatelů má největší šanci prosadit se v IT segmentech. Dlouhodobě říkám, že úspěch jde ruku v ruce s kvalitou a úrovní vzdělávání, a pokud chceme držet krok s vyspělými ekonomikami, musíme se primárně zaměřit právě na vzdělávání. A v IT odvětvích mohou mladí vyniknout a některým tuzemským podnikatelům se to již dnes daří a jen doufám, že jich bude čím dál více,“ dodává Bříza.

Doporučované