Hlavní obsah

Za deset měsíců tržby v gastronomii klesly, hlavně klubům a diskotékám

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V období od začátku ledna do konce října letošního roku tržby v tuzemských restauracích a dalších gastro provozovnách meziročně klesly o dvě procenta.

Článek

V letošním roce se v oboru gastro nejvíce dařilo kavárnám, které zaznamenaly meziroční nárůst nominálních tržeb o tři procenta. Jedno procento nad úrovní z loňského roku byly také hospody, naopak tržby diskoték a klubů se znovu propadly, tentokrát o 21 procent. Shodně tři procenta v minusu skončily podle Dotykačky bary, sportbary a hotelové gastro provozovny, o jedno procento méně utržily restaurace. Kiosky společně s bistry a rychlým občerstvením stagnovaly.

V období od začátku ledna do konce října letošního roku tržby v tuzemských restauracích a dalších gastro provozovnách meziročně klesly o dvě procenta.

Při zohlednění inflace byl propad ještě výraznější, činil osm až deset procent. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka, která dnes představili novinářům ředitel rozvoje Dotykačky Vladimír Sirotek a předseda sekce gastronomie Hospodářské komory Luboš Kastner.

Během prvních deseti měsíců roku tržby meziročně klesly ve všech regionech kromě Středočeského kraje, Vysočiny a Olomouckého kraje, kde provozovatelé evidovali růst od jednoho do dvou procent. Nejvýraznější propad – na úrovni šesti procent – byl podle Sirotka v Libereckém kraji, následoval Jihočeský kraj s pětiprocentním poklesem. V hlavním městě se tržby meziročně snížily o jedno procento.

Zářijové tržby kvůli povodním a celkově špatnému počasí ve srovnání s loňskem klesly o 12 procent, v říjnu o čtyři procenta. Naopak v listopadu tržby začaly meziročně růst. „Mohli bychom se dostat někam na tu pozitivní nulu,“ řekl Sirotek.

Porcí hus se v období kolem svátku svatého Martina 11. listopadu prodalo o desetinu více než loni. Průměrná cena porce se naopak držela na stejné úrovni jako v minulém roce, činila 450 až 550 korun. Oproti běžným dnům tržby v Praze vzrostly o desetinu, v ostatních regionech o 30 procent. Častější než loni bylo podle Dotykačky nahrazování husy kachnou nebo dalšími alternativami v podobě například burgeru s trhaným husím masem.

Doporučované