Hlavní obsah

Firma z Roudnice staví pódia pro Rolling Stones nebo Metallicu

Agenda SZ Byznys s Františkem Zykanem. Jeho firma staví pódia pro světové kapely včetně Rolling Stones.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Firma Area Four Industries se z Roudnice nad Labem rozrostla do světového měřítka. Zakladatel firmy František Zykan popisuje, jak vytvořil firmu dodávající pódia a pódiovou techniku nejznámějším světovým kapelám.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Původně vystupoval jako DJ a s kamarádem prodával vybavení pro kluby. Dnes jeho firma staví koncertní konstrukce, na kterých vystupují světoví interpreti jako Bruce Springsteen, Rolling Stones nebo Metallica.

„Musíte postupovat vždy po krocích a snažit se udělat každý následující krok správně nebo co nejlépe. To je můj recept. Moc nevěřím na takový ten způsob, že si vytknete cíl, že za 30 let budete největší dodavatel, a jdete za tím. My jsme vždy postupovali po jednotlivých krocích. A nakonec se nám podařilo stát se světovým lídrem v oboru,“ říká v Agendě SZ Byznys František Zykan, majitel společnosti Area Four Industries.

Původně začínal s firmou Milos, kterou založil v polovině devadesátých let, postupně skupoval své konkurenty a nakonec jednotlivé značky (Milos, Litec, Tomcat a Prolyte) sloučil pod jednu společnost Area Four Industries. Nyní mu firma každý rok stabilně roste, s jedinou výjimkou v pandemickém roce 2020. Za loňský rok měla obrat 1,7 miliardy korun.

Právě skupování konkurence a akvizice vnímá Zykan jako klíčové faktory úspěchu firmy. Obor je podle něj specifický tím, že firmy mají nakoupený inventář a nechtějí z bezpečnostních a praktických důvodů míchat více značek dohromady.

„Vyhodnotili jsme si jako správný postup přebírat konkurenci a tím se dostávat do těch skladů, kde ta konkurence byla,“ vysvětluje s tím, že už sice nemá zájem přebírat další konkurenční podniky, ale rozhlíží se i v jiných oblastech.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Aktualizace: v textu jsme opravili chybnou informaci o sídlu firmy

Související témata:

Doporučované