Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Z OpenAI odchází technologická šéfka Mira Muratiová a dva manažeři výzkumu

Foto: Profimedia.cz

OpenAI opouští mimo jiné technologická ředitelka Mira Muratiová.

Muratiová často vystupovala jako veřejná tvář společnosti. Když společnost OpenAI v květnu představila svůj model GPT-4o, který je schopen realistické hlasové konverzace, Muratiová tuto prezentaci vedla.

Článek

Americkou společnost OpenAI, která stojí za populárním jazykovým modelem ChatGPT, opouštějí tři vrcholoví manažeři. Odchází technologická ředitelka Mira Muratiová, viceprezident pro výzkum Barret Zoph a ředitel výzkumu Bob McGrew. Všichni to oznámili na síti X.

Podle zdroje agentury Reuters blízkého Muratiové tato manažerka stále pracuje v OpenAI, zatímco vyjednává o svém odchodu ze společnosti. Ve společnosti působila přes šest let a v listopadu, kdy správní rada dočasně odvolala generálního ředitele Sama Altmana, krátce zastávala i tuto funkci.

Podle svého profilu na profesní síti LinkedIn nastoupila Muratiová do OpenAI v prosinci 2020 jako viceprezidentka pro aplikovanou umělou inteligenci a partnerství a v květnu 2022 byla povýšena na technologickou ředitelku. Před OpenAI pracovala ve startupu Leap Motion, který se zabývá virtuální a rozšířenou realitou, a ve společnosti Tesla.

Už v srpnu OpenAI opustili spoluzakladatel John Schulman, který nastoupil do konkurenční společnosti Anthropic, a další spoluzakladatel Greg Brockman, který na X uvedl, že si do konce roku bere dovolenou. Třetí spoluzakladatel Ilya Sutskever z OpenAI odešel v květnu. Sutskever přitom loni na podzim hlasoval pro odvolání Altmana a právě on mu oznámil, že dostává výpověď.

ChatGPT si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci. Nadále zůstává jedničkou na trhu a má stovky milionů uživatelů měsíčně. K udržení pozice ale bude firma potřebovat miliardové výdaje, aby zůstala na špičce výzkumu a mohla pokračovat ve vývoji produktů, které porozumí příkazům přirozeného jazyka a jsou schopné generovat sofistikovaný text, obrázky a video.

OpenAI proto podle britského listu Financial Times chce od velkých investorů vybrat minimálně pět miliard dolarů (114 miliard korun). Pokud uspěje, dohoda s investory včetně firem Apple, Nvidia, Microsoft a Thrive Capital by ji ocenila na 150 miliard dolarů (3,42 miliardy korun). Microsoft, který se jednání účastní, dosud do OpenAI investoval 13 miliard dolarů.

Doporučované