Hlavní obsah

Wikov kupuje od DK Holding Investments jejího výrobce turbín Litostroj

Foto: Energo-Pro, Seznam Zprávy

Společnost Energo-Pro, pod kterou spadá Litostroj, provozuje vodní elektrárny například ve Španělsku.

Firma Wikov Industry, a. s., podnikatele Martina Wichterleho kupuje společnost Litostroj, která vyrábí zařízení pro vodní elektrárny.

Článek

Strojírenská skupina Wikov Industry, a. s., podnikatele Martina Wichterleho se rozšiřuje. Se společností DK Holding Investments (DKHI) Jaromíra Tesaře se dohodla na koupi průmyslové části holdingu Litostroj. Ten je klíčovou součástí její průmyslové části Energo-Pro Industries.

„Pro naši strojírenskou skupinu jde o strategické rozhodnutí. Litostroj patří v projektování a výrobě zařízení pro vodní elektrárny ke světové špičce, má pokročilou výrobu, která navazuje na kvalitní výzkum, a zaměstnává vysoce kvalifikované pracovníky. Wikov a Litostroj rovněž využijí celou řadu synergií v obchodě, technologii a výrobě,“ uvedl majitel skupiny Wikov Martin Wichterle v tiskové zprávě.

Finanční podrobnosti o obchodu společnosti zveřejňovat nebudou, v tiskové zprávě však uvedly, že k transakci dojde na přelomu listopadu a prosince letošního roku.

Wichterle se nyní plánuje zaměřit na severoamerický trh, ve kterém vidí možnosti uplatnění pro obě firmy. „Tamní ekonomika roste a snaží se přitáhnout zpět výrobu. Litostroj rovněž posiluje naši pozici ve strojírenství zaměřeném na obnovitelné zdroje a technologie snižující emise skleníkových plynů, které tak již představují nadpoloviční část našich tržeb,“ popsal ve zprávě.

„Tato investice je mimo jiné i součástí naší strategie zaměřit se na klíčové společnosti v našem portfoliu, které se zabývají výrobou elektřiny z vodních elektráren a distribucí elektřiny. Když se naskytla možnost oslovit skupinu Wikov, která je přední strojírenskou firmou s obdobnou strategií, prosadit se na trzích v Severní Americe, věděli jsme, že jsme našli průmyslového partnera pro skupinu Litostroj, který bude mít zájem tento byznys rozvíjet,“ komentuje rozhodnutí DKHI mluvčí Hana Hikelová.

Skupina Litostroj s ročními tržbami okolo dvou miliard korun je jedním z předních světových výrobců zařízení pro vodní elektrárny. Specializuje se například na projektování, výrobu a údržbu vodních turbín a čerpadel a dodává kompletních řešení na klíč pro vodní elektrárny. V jihomoravském Blansku vlastní hydraulickou laboratoř. V posledních letech vyvíjí a vyrábí například zařízení pro přečerpávací elektrárny.

Nyní Litostroj zaměstnává více než 350 zaměstnanců a za dobu svého působení se podílel na projektech s celkovou kapacitou instalovaného výkonu více než 25 000 MW realizovaných ve více než 60 zemích světa.

Skupina Wikov Industry, a. s., dodává své produkty například do oblasti větrné či vodní energetiky, lodního průmyslu nebo těžby ropy a zemního plynu. Celá skupina zaměstnává více než 1000 pracovníků ve výrobních závodech v Česku, Německu, Kanadě a Indii s tržbami okolo čtyř miliard korun ročně.

Související témata:
Wikov

Doporučované