Hlavní obsah

Vítěz tendru století: Tisíce lidí budeme hledat v Česku, Slovensku i Polsku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ředitel české pobočky jihokorejské společnosti KHNP Minhwan Chang.

Nové jádro bude v Česku stavět korejská KHNP. Ta již nyní uvažuje, kde všude sežene tisíce zaměstnanců. které bude na stavbu potřebovat, uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf české pobočky Minhwan Chang.

Článek

Jihokorejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) v elektrárně Dukovany postaví minimálně dva jaderné reaktory, které Česku zajistí přes 2000 MW výkonu. Jeden reaktor vyjde podle vlády na 200 miliard korun, což z celého projektu dělá nejdražší zakázku v novodobé historii země. Přestože korejská nabídka byla podle vlády lepší než nabídka francouzské EDF téměř ve všech aspektech, obsahovala hlavně výhodnější cenu.

KHNP v Evropě ještě žádný jaderný projekt nepostavila. Zatím má za sebou úspěšné dokončení jaderných elektráren ve Spojených arabských emirátech a doma v Jižní Koreji, nasmlouvanou má také stavbu dvou bloků v Polsku. Šéf české pobočky KHNP Minhwan Chang věří, že právě výhra v českém tendru bude dobrou referencí pro získání projektů v dalších evropských státech.

První nový jaderný reaktor by měl v Dukovanech stát v roce 2036 a standardní provoz by měl začít o dva roky později. Poté by měla následovat stavba dalšího bloku. Oba postaví KHNP, což podle vlády ušetří náklady. Smlouva mezi společností ČEZ, která provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, a KHNP však ještě nebyla podepsána. O detailech budou obě strany jednat.

Jihokorejská společnost ale už řeší budování nové infrastruktury, zapojení českých firem do projektu a také zajištění pracovníků, kteří megaprojekt postaví. Pro stavbu dvou bloků bude totiž potřeba 6000 lidí. Pokud je KHNP nesežene v Česku, obrátí se na východní sousedy a Ukrajinu, případně bude „lovit“ na jihu Evropy.

Otazník však visí nad tím, zda KHNP bude moct svůj blok APR-1000 vůbec v Česku postavit. Americká společnost Westinghouse totiž tvrdí, že korejská firma používá její technologii a není oprávněna v tuzemsku bloky postavit. „Děláme vše pro to, aby spor projekt Dukovany nijak negativně neovlivnil. Poskytneme dva jaderné bloky včas a za stanovenou cenu,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys Chang. Soud s americkou společností však ještě není u konce a rozhodnutí by mělo padnout až v roce 2025.

Co od vítězství v tendru očekáváte v souvislosti se šancemi na výstavbu nových jaderných projektů v Evropě?

Věříme, že náš výsledek v tendru na Dukovany může velmi pozitivně ovlivnit i naše působení v dalších evropských zemích. KHNP se kromě České republiky angažuje také v Polsku, Nizozemsku, Švédsku nebo Slovinsku, což jsou země, které chtějí v blízké budoucnosti stavět jaderné bloky. V rámci těchto zemí jsme považováni za důležitou společnost, a hlavně v České republice se budeme snažit dlouhodobě přispívat k rozvoji jaderného průmyslu.

Každá země má jiný program, jiné požadavky a jiný časový harmonogram. Zkušenosti z Česka ale využijeme i v dalších zemích.

Ještě vás čekají intenzivní jednání s investorem o konkrétní smlouvě na stavbu dvou bloků v Dukovanech, která by měla být podepsaná v březnu 2025. O čem budete diskutovat?

O dokončení smlouvy na zajištění dvou jaderných bloků budeme jednat s vlastníkem projektu ČEZ a Elektrárna Dukovany II. V tuto chvíli ale nemůžeme nic zveřejnit.

Kolik času jste strávili nad přípravou nabídek na stavbu jaderných bloků v elektrárnách Dukovany a Temelín?

V nabídkovém týmu společnosti v Koreji jsme měli přes 200 inženýrů, kteří se zapojili do práce na nabídkách. Těchto 200 inženýrů pracovalo od začátku výběrového řízení v roce 2021 a věnovali jim veškerý čas. Vynaložili jsme veškeré úsilí, abychom poskytli kvalitní a konkurenceschopný návrh. To zahrnuje nejen vítězství v tendru, ale také zajištění vysoké kvality projektu a jeho včasné dokončení v rámci rozpočtu.

Bylo pro vás těžké přepracovat nezávazné nabídky na tři další jaderné bloky během pouhých tří měsíců na závazné, jak si to vyžádala na konci ledna česká vláda?

Od loňského roku jsme jednali s investorem ČEZ o možnostech poskytnutí dalších jaderných bloků. KHNP má zkušenosti s budováním jaderných elektráren v posledních 50 letech, kdy postavila 36 bloků.

Máme zkušenosti se stavbou více bloků dohromady, takže na základě znalostí a zkušeností jsme připravili další nabídky pro českou vládu. Neměli jsme s tím potíže, jen jsme potřebovali nějaký čas.

Vláda a ČEZ nakonec rozhodly, že KHNP nepostaví jen jeden blok, ale dvojblok v elektrárně Dukovany s opcí na stavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Překvapilo vás to?

Věříme, že stavba dvou jednotek společně je nejefektivnější a nejekonomičtější řešení. Proto jsme od začátku navrhovali, aby byly postaveny dvě jednotky společně. Nebylo to pro nás žádné překvapení.

V Dukovanech teď běží čtyři bloky o výkonu 2040 MW. Vy teď postavíte dva bloky s výkonem přes 1000 MW, což je dvojnásobek výkonu jednoho stávajícího reaktoru. Jak je chcete chladit?

Jsou tři typy chlazení – mokré, suché a hybridní. Mokré chlazení je nejefektivnější způsob, protože dochází k přímému kontaktu vzduchu s vodou. Vyžaduje však vysokou spotřebu vody.

Suché chlazení využívá nepřímý kontakt vody se vzduchem, takže chlazení probíhá prostřednictvím vody v potrubí a kanálcích, které jsou ochlazovány proudícím vzduchem. Chlazení je tedy méně účinné, spotřeba vody je však mnohem menší.

Hybridní systém vyžaduje určitou spotřebu elektřiny. Je tedy lepší používat mokrý typ, který je pro výrobu elektřiny nejúčinnější. Kvůli omezenému zdroji vody ale musíme zvážit i chlazení suchého typu.

Typ chladicího systému však ještě není pevně stanoven. Musíme poskytnout takové technické řešení, které bude efektivní pro majitele, tedy ČEZ. Pokud se rozhodne, že jiné technické řešení bude lepší než to námi navrhované, můžeme ho změnit.

Vláda na tiskové konferenci prohlásila, že podle jejího odhadu bude cena jednoho bloku činit 200 miliard korun. Setkává se tato predikce s vaším cenovým odhadem?

Cena je stále předmětem jednání s českou vládou, takže ji bohužel zatím nemohu komentovat.

O ceně se ale bude ještě jednat. Může se tato částka změnit?

Už jsme odevzdali technický i cenový návrh. Než se dostaneme ke konečné smlouvě, budeme ještě diskutovat a jednat. Budeme finalizovat jak cenu, tak podrobné harmonogramy. Ale nemyslím si, že by se cena nějak výrazně měnila.

Cena je už po odečtení 20procentních úspor, které přinese stavba dvou bloků místo jednoho. Kde získáte tak vysoké úspory?

Když stavíme dvě jednotky společně, můžeme se podělit o pracovníky, infrastrukturu, ubytování či dopravu. Také můžeme ušetřit při budování stavebního zázemí a můžeme použít pracovníky ze stavby první jednotky pro stavbu druhé. Velkou úsporu zajistí také sdílení dopravy. Také můžeme využít stejný design reaktoru a licence. Totéž platí pro stavbu dalších bloků v Temelíně.

Když se ale podíváme na jiné evropské jaderné projekty, i když je nestavěla KHNP, tak se zpožďují a prodražují, jako například jaderná elektrárna Olkiluoto ve Finsku, nebo Hinkley Point C ve Velké Británii. Je možné, že se to stane i v Česku?

Jde o dlouhodobě plánovaný projekt. Stavba Dukovan bude trvat 12 let až do roku 2036. Nějaká část prací se může zpozdit a některé práce mohou být hotové dříve. Harmonogramy budeme bezpodmínečně dodržovat.

Ve smlouvě jsou také uvedeny sankce za nedodržení harmonogramu projektu. Čeho se tyto sankce týkají a jak jsou vysoké?

Nemohu zveřejňovat podmínky smlouvy, protože jsou důvěrné. Nicméně jak jsme již řekli, cenu dodržíme. Rád bych zdůraznil, že projekt postavíme ve slíbeném termínu.

KHNP bude stavět také dva jaderné bloky v Polsku. To už jsou dva velké projekty v Evropě. Není to nějaká nevýhoda, když stavíte dva velké projekty dohromady?

Polský projekt má trochu jiný časový harmonogram než ten v České republice. Máme ale zkušenosti s budováním devíti projektů najednou. Takže máme dostatečnou schopnost zvládnout stavbu několika jednotek a můžeme řídit i další projekty v Evropě. Vytváří to synergii pro sdílení zdrojů a lidí, odborníků a dalších částí.

Reaktor APR-1000, který má být v Česku instalován, bude menší verzí jednotek, které jste již postavili.

V případě APR-1000 jde o 1000 MW výkonu. A v Koreji nyní provozujeme 25 jednotek a mezi nimi jsou i ty o výkonu 1000 MW. APR-1000 splňuje více bezpečnostních standardů na základě evropského požadavku.

V březnu 2023 jsme konečně získali certifikace EUR (European Utility Requirements), která prokázala, že náš design splňuje evropské bezpečnostní požadavky. Jeho získání trvalo téměř tři roky.

Takže máte všechny certifikáty, které potřebujete pro stavbu tohoto typu jednotky?

Jak jsem již zmínil, získali jsme evropský certifikát.

Tento certifikát je důkazem o konkurenceschopnosti designu. Rovněž se ucházíme o certifikát designu u korejského regulátora, který bychom měli získat v roce 2026.

KHNP se stále soudí s americkou společností Westinghouse o duševní vlastnictví k technologii reaktoru APR-1400. Jak se spor aktuálně vyvíjí?

Každý máme ohledně vlastnictví práv k technologii reaktoru jiný názor. Soud žalobu společnosti Westinghouse zamítl v září 2023 (Westinghouse se proti rozhodnutí amerického okresního soudu odvolal, pozn. red.) a vedeme také arbitráže se společností Westinghouse v Koreji.

Jak tento spor může ovlivnit vaše projekty v Česku?

Děláme vše pro to, aby spor s nimi projekt Dukovany nijak negativně neovlivnil. Jak už jsem řekl, poskytneme dva jaderné bloky včas a za stanovenou cenu.

Ale podle poslední informace, kterou Westinghouse oznámil minulou středu, KHNP nesmí technologii reaktoru APR-1000 v Česku použít, což znamená, že by tady neměla žádné bloky stavět. Jak vysvětlíte, že tady jaderné bloky skutečně postavíte?

Westinghouse trvá stále na tom stejném. Nyní jsme v soudním a arbitrážním procesu, který zvládneme. Věříme, že to nebude mít žádný negativní dopad.

Jaký rozvoj infrastruktury očekáváte pro výstavbu v Dukovanech?

Abychom projekt dokončili včas, potřebujeme zajistit všechna nezbytná podpůrná zařízení. Podporujeme vzdělávání, školicí zařízení, ale také budování skladů, nemocnic a parkovišť pro dopravu. Potřebujeme také přístup na staveniště z veřejné silnice. Klíčovou těžkou techniku budeme přepravovat po Labi, na což máme taky studie a ČEZ jsme je již poskytli.

Na plánu rozvoje infrastruktury jsme začali pracovat již dříve a později budeme potřebovat schválení od místní samosprávy. Plán rozvoje infrastruktury je již hotov a potřebujeme schválení od místního magistrátu.

A už o něm jednáte?

Budeme s nimi včas komunikovat. Také jsme jednali s vedením měst včetně Dukovan ohledně bytů. Už jsme několik variant probírali a jde například o dlouhodobý pronájem nebo výstavbu nových domů.

V Česku však máme velmi dlouhé povolovací procesy ke stavbám. Počítáte s tím?

K vybudování infrastruktury potřebujeme získat povolení od obcí. V poslední době ale i Česká republika vynakládá velké úsilí na urychlení procesu povolování stavby důležité infrastruktury. Uděláme vše, co bude v našich silách, aby nedošlo k žádnému zpoždění u jednotlivých stavebních úkolů.

Otázkou je ale také nedostatek pracovníků v Česku, kde je nezaměstnanost 3,6 procenta. Pokud nebude dostatek lidí, jak budete problém řešit?

K výstavbě potřebujeme například řadu inženýrů. Pro stavbu jedné jednotky je pak nutné celkem 5000 zaměstnanců, ale vzhledem ke stavbě dvojbloku jich potřebujeme 6000.

Když jsme to probírali s několika stavebními a výrobními firmami pro jaderný průmysl v Česku, daly nám také seznam, jak dělníky zajistit. Nejprve zajistíme co nejvíce českých lidí. Pokud to ale stačit nebude, pokusíme se oslovit i sousední země, jako je Slovensko, Polsko a Ukrajina. Pokud je neseženeme ani tak, budeme se muset spojit s jinými evropskými zeměmi, jako je třeba Španělsko a Itálie.

Jak chcete do projektu zapojit české firmy?

Za poslední tři roky jsme vedli intenzivní diskuzi s českými společnostmi z oblasti jaderného průmyslu. Už jsme nastavili spolupráci s Doosan Škoda Power ohledně turbíny a pomocného systému. Práce na zajištění výroby už začínají. Máme dohodu o spolupráci s technologickými společnostmi, které mají dost kapacit pro výstavbu jaderných projektů, jako jsou Sigma Group, Škoda JS a Metrostav. Většinou jsou členy CPIA (Czech Power Industry Alliance). Očekáváme, že na projektu bude pracovat stále více a více českých technologických společností.

S kolika společnostmi jednáte?

Jak zaznělo na tiskové konferenci, cílem je dosáhnout alespoň 60procentního zapojení českého průmyslu. Abychom toho dosáhli, musíme uzavřít smlouvu s dalšími společnostmi. K dnešnímu dni jsme již podepsali memorandum o porozumění s 76 společnostmi.

Doporučované