Článek
Vodárna v Káraném u Čelákovic, dodávající vodu pro významnou část Prahy, dostala nového souseda. Stal se jím Vinohradský pivovar, který právě do Káraného přesunul výrobu svých ležáků.
Nový pivovar vznikl za téměř sto milionů korun na místě brownfieldu po bývalé sodovkárně. Pivovar sídlící v centru Prahy na Korunní ulici patří mezi nejvýraznější hráče na trhu v metropoli. Na Vinohradech bude ale i nyní dál vařit například speciály.
Dokončení investice v Káraném bude pro Vinohradský pivovar znamenat přestěhování nejvýznamnější části produkce, zároveň bude mít nyní firma k dispozici mnohem modernější technologie než na Vinohradech. Společná však zůstane jedna základní věc – voda tvořící přes 90 procent piva.
Provoz v Korunní ulici je totiž prostřednictvím vodojemu Flora napojený rovněž na vodu z Káraného. Ta je unikátní tím, že pochází z podzemních zdrojů. Z malé části využívá v lokalitě rovněž vodu z hlubinných artéských studní.
„Celková investice je v řádu vyšších desítek milionů,“ řekl pro SZ Byznys spolumajitel pivovaru Dan Hojdar.
Plán na vybudování nových kapacit v Káraném nedaleko soutoku Labe a Jizery se zrodil ještě před covidovou pandemií.
„V roce 2018 narazil Vinohradský pivovar na vrchol svých kapacit. Zároveň bylo jasné, že na Vinohradech rozšíření výroby už nebude možné, protože se tam větší kapacity prostě nevejdou. Kvůli cenám nemovitostí bylo také zřejmé, že to nebude ani na jiném místě v Praze,“ vzpomíná Hojdar.
Plech jako výhoda
Jenže pak přišla covidová pandemie, která zasáhla příjmy Vinohradského pivovaru z restaurací v Praze. Avšak na druhou stranu pivovaru pomohlo, že ještě před covidovou pohromou zavedl stáčení piva do plechovek, což se při přesunu pandemického popíjení z hospod na gauče obýváků ukázalo jako výhoda.
V euforii po opadnutí první vlny covidu koupili Vinohradští v Káraném zpustlý areál bývalé sodovkárny. Jenže na investici bylo potřeba ještě sehnat kapitál. Akcionáři sice do nového projektu „vrazili“ třetinu z potřebné částky, zbytek ale bylo potřeba zajistit zvenčí.
„V roce 2021 jsme konečně dostali půjčku od České spořitelny,“ poznamenal Hojdar. Zároveň připouští, že zapojení banky bude pro pivovar znamenat větší ekonomický tlak. „Budeme muset prodávat víc,“ dodal.
Podle šéfa pivovaru by nová výrobna restaurace v Káraném byla rizikovou investicí i bez několika vln covidu, války a vysokých cen energií.
„Všechno jsme si museli naplánovat sami. Ale věřím, že to vyjde. Zatím vyděláváme tak, že máme na splácení. Naše EBITDA (zisk před započítáním daní, úroků a odpisů, pozn. red.) je mírně vyšší, než kolik splácíme na úvěrech,“ přiblížil ekonomiku pivovaru Hojdar.
Podobně velkých investic v současnosti mezi minipivovary příliš není. „Taková investice sice není zcela ojedinělá, ale vyskytuje se vzácně. Jde o projekt připravovaný ještě před covidovou krizí, tedy ještě většinou za nižší pořizovací náklady. Vzhledem ke všem okolnostem věříme, že pivovar bude úspěšný,“ komentoval Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Růst tržeb
Tržby Vinohradského pivovaru bez daně z přidané hodnoty byly loni kolem 60 milionů korun. „Letos chceme být někde kolem 70 až 80 milionů,“ plánuje Hojdar.
Na Vinohradech byl maximální možný výstav 7500 hektolitrů za rok. V Káraném je díky větším tankům a varně roční kapacita výroby 15 tisíc hektolitrů. Zatím však pivovar celou kapacitu využívat nebude, tento rok pivovar plánuje prodat kolem 9000 hektolitrů.
Vinohradský pivovar spoluvlastní 18 lidí. Mezi ty nejznámější patří Pavel Bouška, majitel velkého výrobce krmiv pro mazlíčky Vafo. Dan Hojdar je někdejším bankéřem působícím na vrcholové pozici v londýnské části investiční banky Bear Stearns, která v roce 2008 padla za oběť finanční krizi. Rovněž působil v londýnské pobočce Commerzbank.
V části Středočeského kraje, kam Vinohradský pivovar expandoval, působí také další menší minipivovary. Ve Všejanech sídlí minipivovar Tahoun, v Brandýse nad Labem zase pivovar Čestmír. Z větších průmyslových pivovarů sídlí v nedalekém Nymburce pivovar vyrábějící známé Postřižinské pivo.