Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Věřitelé odsouhlasili záchranu firmy stíhané protimafiánskou policií

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Konečné slovo o reorganizačním plánu WCA International bude mít Městský soud v Praze. Ilustrační foto.

Schůze věřitelů padlé investiční firmy WCA International schválila reorganizační plán. Státní zastupitelství však firmu podezírá, že je to jen další trik na věřitele. Kauzu vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Článek

Věřitelé v obří investiční kauze společnosti WCA International prostřednictvím svých advokátů přijali riziko a schválili firmě reorganizační plán. Spočívá hlavně v sázce na čipy slovensko-amerického startupu Tachyum, které se zatím nevyrábějí.

V kauze WCA přišlo o více než dvě miliardy korun kolem šesti tisíc věřitelů. Konečné slovo ohledně reorganizačního plánu bude mít soud.

Právě z hlediska počtu investorů je to v současnosti největší investiční kauza v Česku. Společnosti za příslib vysokého zhodnocení svěřili své peníze drobní investoři, odborové organizace i obce, například šumavská Modrava.

Co se však s velkou částí svěřených dvou miliard korun stalo, se zatím neví. Firma vybírající od investorů miliardy korun dříve nevedla ani účetnictví, jak potvrdil její současný zástupce na schůzi věřitelů.

Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhá WCA International i jejího bývalého jednatele Matouše Poláka kvůli podezření z podvodu. Proti reorganizaci firmy se kvůli podezření na nepoctivý záměr postavilo Městské státní zastupitelství v Praze i část věřitelů.

Reorganizační plán zjednodušeně řečeno spočívá v tom, že do nově založené firmy přejde majetek WCA tvořený pohledávkami vůči spřízněným firmám. Věřitelé se zároveň vzdají většiny svých pohledávek a místo toho dostanou akcie nové společnosti.

„Reorganizační plán přináší pro věřitele nová aktiva. Ti dostanou hned akcie nové společnosti a vedle všeho, co WCA International dnes má, získá nová společnost ovládaná věřiteli bez sporů a průtahů navíc nemovitost a investiční bonus z prodeje akcií projektu Tachyum. Konkurz oproti tomu žádné prostředky navíc nepřináší, výtěžek pro věřitele neurychluje a navíc s sebou nese náklady,“ sdělil jednatel WCA Dalibor Zacios.

Firma na čipy za dvě miliardy. Možná

Klíčem k úspěchu reorganizace má být investice, kterou jiné firmy napojené na WCA udělaly do slovensko-amerického startupu Tachyum. Ten vyvíjí inovativní čipy, které se však zatím nevyrábějí. Jedna z firem ze skupiny WCA investovala do tohoto projektu kolem 25 milionů korun. WCA sází na to, že v příštích letech by v případě úspěchu čipového projektu mohla dostat z této své investice nejméně dvě miliardy korun.

„Tachyum je investice do rozvíjejícího se startupového projektu, který se může výrazně zhodnotit. Velké zhodnocení ale přináší také velké riziko. Riziko, že se Tachyum nepovede, je obrovské,“ uvedl na schůzi věřitelů znalec Stanislav Kopeček z poradenské společnosti PwC, která dělala ocenění současného majetku WCA International. Současná hodnota investice do startupu Tachyum činí podle znalců 45 milionů korun.

„Firma mě již dříve přesvědčovala, že není v úpadku, a byla to lež, protože v insolvenci byla. Jak můžu mít důvěru v to, že to není lež ani nyní?“ ptal se na schůzi věřitelů jeden z investorů.

Proti reorganizaci vystoupila na schůzi také státní zástupkyně Miriam Akrimi z Městského státního zastupitelství v Praze. „Bývalý statutární zástupce je trestně stíhán a byl pravomocně odsouzen i v minulosti. Návrhem na povolení reorganizace může být sledován nepoctivý záměr,“ řekla státní zástupkyně.

Z řad právních zástupců investorů vystupovali nejhlasitěji proti reorganizaci advokáti kanceláře Žižlavský.

„V případě úspěchu projektu Tachyum dostanou věřitelé peníze jak v konkurzu, tak v reorganizaci. V konkurzu navíc insolvenční správce může prověřit, co se stalo s penězi věřitelů. Z našeho pohledu je proto konkurz výhodnější než reorganizace,“ podotkl právník Petr Veselý z kanceláře Žižlavský.

Naopak insolvenční správce WCA International Jaroslav Brož vyjádřil pochybnost, zda by byl konkurz místo reorganizace pro věřitele výnosnější a efektivnější.

„Jsem si vědom, že je to sázka na investice dlužníka do určitých projektů. Ať už v konkurzu, nebo v reorganizaci, je to sázka na los, že se historické projekty zhmotní v úspěch,“ poznamenal správce Brož.

„Rozhodujete se mezi dvěma možnostmi. Nikdo neví, která je méně špatná. Jsou tu jen indicie, že by to mohlo být tak, nebo jinak,“ řekl směrem k věřitelům soudce Petr Veleman.

V kauze WCA International se insolvenčnímu soudu přihlásily více než čtyři tisíce věřitelů. Drtivou většinu z nich na schůzi věřitelů zastupovali advokáti, kteří pod sebou sdružují větší věřitelské skupiny.

Doporučované