Hlavní obsah

ÚOHS provádí neohlášenou inspekci v sídle společnosti Seznam

Foto: Jan Mihaliček

Petr Mlsna, šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Místní šetření, které ÚOHS provádí, neznamená, že společnost zákon opravdu porušila. Obvykle v této fázi nesděluje jména prošetřovaných firem, u Seznamu to udělal.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý začal prověrku v sídle společnosti Seznam.cz při neohlášeném místním šetření. Agentura ČTK uvedla, že úřad prověřuje podezření, že česká internetová jednička zneužila svého postavení na trhu.

„Úřad provádí neohlášenou inspekci u společnosti Seznam.cz, v jejímž rámci prověřuje důvodné podezření na možné protisoutěžní jednání, konkrétně zneužití dominantního postavení. Podrobnější informace nemůžeme vzhledem ke stadiu šetření sdělovat,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Seznam: S úřadem spolupracujeme

Zásah potvrdil i Seznam. „V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dorazili v úterý do sídla společnosti Seznam.cz. Ačkoli nemáme informace o tom, že by s námi bylo zahájeno jakékoli oficiální řízení, s jeho zástupci samozřejmě spolupracujeme a jsme jim plně k dispozici,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová.

Místní šetření neznamená, že společnost zákon opravdu porušila. Neznamená ani to, že úřad se společností zahájí správní řízení.

O tom, že ÚOHS prověřuje působení Seznamu na českém trhu, informoval úřad už v září, tehdy v tiskové zprávě reagující na článek Seznam Zpráv. V něm jsme popisovali spolupráci vedení úřadu s vydavatelem časopisu Veřejné zakázky.

Úřad v tiskové zprávě napsal, že ho zaráží vydání článku zrovna v době, kdy Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje reformu veřejných zakázek spadajících pod agendu úřadu.

Agentura ČTK v dnešní zprávě upozorňuje, že v úterý – v den začátku zásahu ÚOHS v Seznamu – vydaly Seznam Zprávy článek o firmě, která chybně prováděla tendry, nicméně její majitel jako expert spolupracuje se šéfem ÚOHS Petrem Mlsnou.

Seznam Zpráv se v této souvislosti zastala už třetí profesní organizace, naposledy Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu. Jeho úterní výzvu šéfovi ÚOHS, aby „své oficiální kanály nevyužíval k řešení veřejných sporů svého předsedy s novináři či k osobním útokům na novináře“, podepsali například renomovaní novináři Robert Čásenský, Zuzana Vlasatá, Petr Orálek, Jan Bumba a další. Syndikát novinářů ČR a mezinárodní organizace Reportéři bez hranic předtím konstatovaly, že postup úřadu „nese znaky zastrašování“.

O místních šetřeních kvůli podezření z vážného porušení zákona, jako je právě zneužití dominantního postavení nebo uzavírání kartelových dohod, ÚOHS obvykle informuje, neuvádí ale podrobnosti ani jména firem. V případě Seznamu tak učinil.

Na začátku října informoval o místních šetřeních v několika firmách kvůli podezření z uzavírání kartelových dohod. Pro server HN.cz až později úřad potvrdil, že se zásah týkal i společnosti ČEZ.

ÚOHS každoročně zahájí několik desítek správních řízení týkajících se hospodářské soutěže. Loni úřad vydal 75 prvostupňových rozhodnutí týkajících se hospodářské soutěže, 55 z nich se týkalo fúzí, tedy spojování soutěžitelů. Za pochybení narušující hospodářskou soutěž uložil pokuty v celkové výši 268 milionů korun.

Seznam Zprávy jsou součástí skupiny Seznam.cz.

Doporučované