Hlavní obsah

Uber přispěje svým řidičům na čínský elektromobil

Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Ilustrační foto

Uber zařadí do svého parku nové čínské elektromobily BYD, uvádí BBC. Partnerství by mělo snížit náklady a urychlit přechod na ekologičtější dopravu. První vozy vyjedou podle obou společností v Evropě a Latinské Americe.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zprostředkovatel taxislužby Uber se podle stanice BBC dohodl s čínským výrobcem elektromobilů BYD, že svým řidičům pomůže s financováním 100 000 nových vozů. Řidičům, kteří za pomoci aplikace Uberu vozí lidi, přispěje na údržbu, nabíjení i leasing.

Oznámení přichází v době, kdy se prodej elektromobilů po celém světě zpomalil a čínští výrobci automobilů čelí vysokým clům USA a Evropské unie. První vozy BYD s logem Uberu na dveřích by se měly rozjet v Evropě a Latinské Americe. Podle britské stanice bude tento program později k dispozici i v Austrálii, Kanadě a na Novém Zélandu.

Do budoucna chce Uber ve svých vozech nabízet autonomní jízdu. BYD, do kterého investoval také Warren Buffett, je po Tesle druhou největší elektroautomobilkou.

V červenci se čínská společnost dohodla na vybudování továrny v Turecku v hodnotě 1 miliardy dolarů. Koncem loňského roku BYD oznámil, že postaví i závod v Maďarsku.

Doporučované