Hlavní obsah

Textilka světa na čtyři dny zavřela. Doufá, že H&M a spol. budou vstřícní

Foto: zakir1346, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Oděvní továrny v Bangladéši se po krátké odstávce znovu otevřely. Továrny byly uzavřeny kvůli násilným protestům. Krátká pauza by na český trh neměla mít výraznější dopad.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oděvní továrny v Bangladéši, které podle odhadů tvoří 90 procent vývozu země, se ve středu znovu otevřely v naději, že rychle obnoví plný provoz. Výrobu narušily násilné protesty, v jejichž důsledku byla svržena premiérka šajch Hasína Vadžídová.

Oděvní a textilní továrny, které dodávají zboží velkým západním značkám, jako jsou H&M , Zara a Carrefour, byly původně nuceny zavřít kvůli zákazu vycházení, který byl během nepokojů vyhlášen.

„Ztratili jsme celkem čtyři dny, na odhad ztrát je příliš brzy. Továrny byly fyzicky poškozeny jen málo,“ řekl agentuře Reuters Miran Ali, viceprezident Bangladéšského sdružení výrobců a vývozců oděvů (BGMEA).

„Doufám, že v příštích dnech dojde k úplné normalizaci. Jsem přesvědčen, že naši kupci budou stát na naší straně,“ dodal s tím, že společnost H&M již uvedla, že kvůli zpoždění nebude požadovat slevy. Společnost odebírá oděvy z přibližně 1000 továren v Bangladéši, vývojem situace je prý znepokojena.

Obavy vyjádřila také společnost Primark, která uvedla, že nadále zůstává v úzkém kontaktu s dodavateli.

„Šířící se násilí v Bangladéši je velmi znepokojivé. Zůstáváme v úzkém kontaktu s našimi dodavateli a kolegy v regionu, abychom zajistili plnou podporu zasaženým. I nadále budeme úzce spolupracovat s našimi partnery z řad dodavatelů a sledovat, jak se bude situace vyvíjet,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí společnosti.

Přestože se továrny znovu otevřely, ke škodám na trhu přeci jen došlo. Například Hula Global, indický výrobce oděvů pro západní klientelu, uvedl, že do konce letošního roku přesune výrobu z Bangladéše do Indie, aby předešel případnému riziku.

Pankaj Tuteja, vedoucí provozu společnosti Dragon Sourcing, která pomáhá firmám najít dodavatele, agentuře Reuters řekl, že zatímco očekává, že velké značky jako Zara a H&M zůstanou v Bangladéši, některé firmy se poohlíží jinde a mohly by zůstat mimo.

„Když už zákazník, potažmo továrny, investují tolik času a peněz, tak jen tak hned nepoběží zpátky. Ani když nastane politická stabilita. To může mít pro Bangladéš dlouhodobý dopad,“ uvedl Tuteja. Bangladéš však podle Reuters zůstane atraktivní díky nulovým clům a nízkým nákladům, které jsou o 15 až 25 procent nižší než jinde.

Dotkne se situace Česka?

Krátký čtyřdenní výpadek v bangladéšských továrnách se českého trhu nedotkne vůbec, pravděpodobně by ho však výrazně neovlivnila ani delší odstávka.

„V podstatě ty zakázky převezme někdo jiný a České republiky se to de facto ani moc nedotkne. Našeho oděvního průmyslu určitě ne, protože na domácím trhu tvoří, řekněme, jednotky procent, zbytek jsou dovozy,“ vysvětluje Jiří Česal, ředitel Asociace textilního -oděvního - kožedělného průmyslu (ATOK).

Situace se podle něj nějak hlouběji nedotkne ani mezinárodních řetězců, které tam nakupují, protože diverzifikují a objednávky případně přesunou někam jinam. Kvůli výpadku se ceny pravděpodobně zvedat nebudou a dopad nepocítí ani zákazníci.

„Když si dva měsíce nekoupíte nějaký oděv, dotkne se vás to nějakým způsobem, nebo ne?“ ilustruje Česal situaci hypotetickou otázkou.

Dodává však, že když nyní oblečení nepodraží kvůli situaci v Bangladéši, ještě to neznamená, že perspektivně ceny oděvů nepůjdou nahoru. Ve zdražení však budou hrát roli jiné faktory, především zavádění rozšířené odpovědnosti výrobce a ekologických pravidel.

Podle Světové obchodní organizace byl Bangladéš v loňském roce třetím největším vývozcem oděvů na světě, hned po Číně a Evropské unii. Téměř polovina vývozu v období od července 2023 do května 2024 mířila do EU, a to v hodnotě 21,65 miliardy dolarů, uvádí Reuters.

Doporučované